България ще продължи да подкрепя бежанците в съседните на Сирия страни и региона. Това увери министърът на външните работи Екатерина Захариева, която участва конференцията "Брюксел III" на тема "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона". Във форума участват представители на над 80 държави и международни организации.

"Времето е ресурс, който може да се използва за изграждане или за разрушаване. Време е да се сложи край на военните действия в Сирия и фокусът да бъде поставен върху усилията за постигане на устойчив мир", заяви министърът.
По думите ѝ е крайно време да се сложи край на безнаказаността и да се гарантира, че извършителите на ужасяващите зверства в тази страна ще бъдат изправени пред правосъдието.

Сирия амнистира 40 000 бивши бунтовници

Сирия амнистира 40 000 бивши бунтовници

Над 600 сирийци са пожелали да се завърнат в родината си от началото на 2019 г.

"Дължим го на сирийския народ, на невинните цивилни, които са загубили живота си, и на тези, които се намират в нужда."

По думите на Захариева преди 8 години никой не е очаквал, че днес ще се проведе третата поред Брюкселска конференция, посветена на Сирия.

Сградата, в която се намираме в момента, беше построена за 9 години, а за същия период една цяла страна беше унищожена.

Повече от 400 000 души загинаха, опустошен бе животът на повече от 5.6 милиона сирийски бежанци и на 6.6 милиона вътрешно разселени, посочи тя.

Русия удари ислямисти в Идлиб

Русия удари ислямисти в Идлиб

Турция била запозната с акцията на Кремъл

Първият дипломат отбеляза, че днес 80% от сирийците живеят под прага на бедността и около 11.7 милиона сирийци са зависими от хуманитарната помощ.

Международната общност и ЕС ще продължат да бъдат ангажирани с подобряването на хуманитарната ситуация в Сирия, но това трябва да върви ръка за ръка с възстановяването на политическия процес в страната.

България е част от усилията на ЕС за справяне с тежкото положение, в което се намират сирийските бежанци. Ще продължим да подкрепяме сирийските бежанци на територията на Турция и ще внесем 3.19 млн. евро в рамките на Механизма на ЕС за бежанците в Турция, отбеляза Захариева.

Страната ни допълнително се ангажира да предостави 150 000 евро през 2019 г. по линия на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Фонда на ООН за населението. Тези средства ще бъдат предназначени за подкрепа на дейности, насочени към справяне с катастрофалната хуманитарна ситуация в Сирия.,

Асад: Сирия е в икономическа блокада

Асад: Сирия е в икономическа блокада

САЩ и ЕС са наложили санкции