Проектозаконът „Кунева” успя да мине през водещата правна комисия.
С 11 гласа „за”, двама „против” и 4-ма „въздържал се” депутатите подкрепиха на първо четене закона за борба с корупцията.

Припомняме, миналата седмица участващата антикорупционна комисия отхвърли законопроекта.

Вносителят на законопроекта вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че този закон дава отговор на голяма част от въпросите, които вълнуват цялото общество. „Аз искам да създам такова състояние на доверие и сериозност в обществото, които да променят отношението към властта”, заяви Кунева.

Законопроектът предвижда разширяване на кръга от лица, заемащи висши държавни длъжности, които да подават имуществени декларации, както и реда и начинът на проверка на постъпилите сигнали за конфликт на интереси, както и регламентирането дейността на Бюро за борба с корупцията.

Димитър Делчев от реформаторите заяви по време на дискусията, че по оценки на чужди експерти Законът за борба с корупцията е пътят, който България трябва да извърви, за да осигури върховенството на закона, това е част от истинската съдебна реформа на страната.

Правната комисия пусна само промените на ГЕРБ в Изборния кодекс

Правната комисия пусна само промените на ГЕРБ в Изборния кодекс

Седем законопроекта за промени в прясно приетия

Той призова депутатите да подкрепят текстовете на първо четене като „знак” както към българската общественост, така и към Европа.

Този закон е в пъти по-добър от предложения миналата година”, увери Делчев.

Припомняме, през 2015 г. парламентът отхвърли на първо четене така наречения закон „Кунева”. Делчев посочи, че няма съмнение, че групата на РБ ще гласува „за” и в подкрепа на така предложения законопроект.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия, посочи, че са важни критериите, по които ние измерваме напредъка си за борбата с корупцията, като дори изтъкна, опитвайки да се пошегува, че стои въпросът дали да не въведат количествен критерий, като например - брой осъдени министри или депутати.
Той се ангажира със създаването на работна група, която да бъде максимално широка и която да излезе с консенсусно решение относно промените между първо и второ четене.

Кирилов отбеляза, че декларациите за конфликт на интереси и за имуществено състояние на магистратите предизвикват „тежък дебат”. По думите му „магистратите не се броят за политици” и режимът за тях едва ли не трябвало да бъде „специален”.

Другият проблем според него е анонимността на съдиите. Един съдия можело да кара скъпа кола с продължение на години, но да не бъде забелязан и идентифициран.

Димитър Лазаров от ГЕРБ също заяви подкрепата си за законопроекта, още повече, че новият законопроект „Кунева” по думите му е „съобразен” със становищата, изказани при гласуването на първия вариант на законопроекта.

Според Лазаров детайлно се регламентира процедурата при постъпване на сигнал за конфликт на интереси и корупция, като се въвежда възможността за предварителна проверка. Именно тя трябвало да установи достоверността на сигнала, а това по думите му е една гаранция да не се злоупотребява и да не започва същинската проверка на имуществото.

Наистина има подобряване на резултатите от дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, заяви Пламен Димитров, председател на комисията. Той изтъкна, че към май месец има отнети осем милиона лева от незаконно придобито имущество. Като успех той визира и предявеният иск от 2,2 млрд. лв. срещу Цветан Василев.

Пламен Димитров коментира, че три поредни доклада ЕК дава много висока оценка за работата на комисията. „Ние имаме капацитета – комисията знае как да прави финансови анализи, които се приемат от съда”, заяви председателят на комисията.

Аз се радвам, че законът мина през правна комисия и искам специално да отбележа факта колко е хубаво, когато имаш екип. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева.

По отношение на работната група, която ще бъде ангажирана с промените в текстовете в пленарна зала между първо и второчетене, Кунева отбеляза, че присъствието на председателите на Сметната палата и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), които четири часа са изчакали приемането на промените, показва, те се ангажирани с това, което правят. Колко време ще продължи обсъждането ще реши НС, каза още тя.

Ние се опитваме да създадем закон, който да има широка подкрепа. Единствено това гарантира успеха на самия закон.”, смята тя.

Кунева посочи, че ще има много силно образование по темата антикорупция и припомни лекциите, изнесени от нея и председателя на КОНПИ в университетите. Това е необходимо, защото законът разчита на разбиране и активно отношение към борбата с корупцията.

България заслужава много добре работещо законодателство по отношение борбата с корупцията, както и просветени и добре обучени хора, които да прилагат закона”, заяви вицепремиерът.

По отношение на анонимните сигнали Кунева заяви, че според неправителствена организация, е добре да се даде минимум 2 години време, за да сработи концепцията, предвидена в закона.

Трябва да дадем време законът да бъде приложен като дух, а не само като буква.”, каза още тя.