Седем законопроекта за промени в прясно приетия Изборен кодекс разгледаха депутатите от правна комисия на първо четене. Два от тях - този на Радан Кънев и Георги Кадиев, връщат разпоредбите от Кодекса "Манолова".

Този на ДПС настоява да се приеме препоръката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за въвеждане на агитацията на чужд език, различен от българския по време на предизборна кампания, както и за премахване на принципа на уседналост. Преди заседанието си членове на правна комисия проведе среща с представители на организацията.

Законът „Кунева” успя да мине през правна комисия

Законът „Кунева” успя да мине през правна комисия

Вносителят на законопроекта вицепремиерът

Законопроектът на БСП пък настоява за отмяната на задължителното гласуване и електронното гласуване.

Законопроектът на ГЕРБ, в съавторство с реформаторите – отваря възможностите за разкриване на така наречените автоматични избирателни секции, но оставя броя на заявленията на 60 и тавана от 35 секции в една държава.

Последният законопроект е на Явор Хайтов.

Законопроектът на ГЕРБ скара депутатите като народния представител от ДПС Четин Казак го определи като законопроект „Валери Симеонов 2”. По думите му пак има абсурдни текстове, лишаващи гражданите от конституционни права.

Казак предупреди, че ще последва второ вето – и този път не заради чл. 14, а заради прословутата ал. 5, където „ей така е избрано едно число – 35, което ни е натресла”. Той определи като митологеми, че имало опасност поради липсата на избирателни списъци в чужбина един човек да гласува в две секции, пътувайки от град в град.
Четин Казак настоя за отпадане на този таван.

Срещу предложенията на разпоредбите, заложени в проекта на ГЕРБ, възразиха представители на българите в чужбина, сред които Десислава Христова, която е организирала избори в Лондон. Тя възрази срещу предложения лимит от 35 секции в държава, както и срещу краткото време за събиране на въпросните 60 заявления за разкриване на избирателна секция.

Аргументите за подобна рестрикция е възможността ЦИК да проконтролира посредством свои представители в чужбина протичането на самите избори. Радан Кънев заяви, че „Кодексът Манолова” е най-доброто правено досега по отношение на гласуването в чужбина и настоя за връщане на основни елементи, залегнали в предизборната програма на РБ, ГЕРБ и ПФ, а именно - за създаване на многомандатен избирателен район „Чужбина”.

По думите му днешното парламентарно мнозинство би трябвало лесно да се обедини за създаването му и въвеждането на динамичен мандат като така се елиминирал въпросът от къде ще бъде взет мандат. „Ние не ги взимаме избирателите ги дават”, коментира Радан Кънев.

Проектът на ГЕРБ предвижда организациите на българите в чужбина да могат да правят предложения за разкриване на изборни секции при подадени 60 заявления. Освен това се дава възможност да се откриват секции в консулски и дипломатически представителства по решение на ръководителите или консулите им.

По тяхна преценка по необходимост също ще могат да бъдат разкривани секции. По отношение на възраженията на омбудсмана Мая Манолова за така наречените автоматични секции, Данаил Кирилов, председател на правната комисия коментира, че никой не спира ЦИК или ръководителят на дипломатическото представителство да прави тази преценка на база исторически данни от предходни гласувания.

Той посочи, че ЦИК следва да съобрази следната хипотеза – може ли, допустимо ли е да се гласува в две изборни урни.

По време на обсъждането Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда, коментира, че депутатите имат изключителен шанс да се върне район „Чужбина”, внесен в законопроекти. По думите й това ще е структуроопределяща промяна.

Тя възрази срещу предложението на БСП да бъде отменено електронното гласуване и припомни принципите на Венецианската комисия – а именно нещо прието с референдум - трябва да бъде отменено с референдум, и то в разумен срок от време.

„Това е най-порочното нещо, което вие стартирате в момента”, обърна се тя към депутата от БСП лява България Чавдар Георгиев. „Припомнете си, че „Правец”-а е направен в Правец”, каза още Цонева в коментар на предложението на БСП, с което по думите й се игнорира решението на референдума, подкрепено от два милиона български граждани.

След близо четири часа дебат депутатите от правна комисия приеха само законопроекта на ГЕРБ с 12 гласа „за”, 2 – „против” и два „въздържал се”. Проектът на Цветан Цветанов не предвижда създаването на избирателен район „Чужбина”.