Природозащитници обявиха, че законът за концесиите обслужва олигархията. При фонтана пред президентството от партия "Зелените" организираха протест.

Борислав Сандов, член на "Зелените", изтъкна притеснението си от това, че един изцяло клиентелистки подход се прилага и се дават изключително права на концесионера.

По думите му, много от текстовете са неизяснени, което води до правна несигурност и до възможност за произвол от страна на концесионера. Един от ключовите му аргументи е възможността за увеличаване с 50% на концесията като площ, без това да бъде разглеждано, а само с искане на концесионера.

За мнозина, ако има концесия близо до тях, следващия момент може да се окаже непосредствено до къщите им, поясни Сандов. На концесионера се дава възможност да предоставя концесията на трети лица.

Сандов подчерта, че един концесионер може да продава на много ниски спекулативни цени, след което да докаже загуба и държавата да го обезщети за това, че не е реализирал печалба. Това според Сандов в някаква степен е скрита приватизация, а в голяма степен това е обслужване на частни интереси на сегашните или свързаните със следващата власт хора от олигархията.

Природозащитниците са обезпокоени, че не е защитен общественият интерес.

Със закона се дава и възможност концесията да е по-дълга от 35 години.

Гражданският екоактивист и член на "Зелените" Андрей Ковачев алармира, че Иракли, Камчийски пясъци и всички други плажове са застрашени от застрояване.
"Уж взеха решение да не ги застрояват, но всичко това касае само плажната ивица", подчерта той.

Природозащитниците настояват да не може да се застрояват и териториите навътре в сушата.

Те изтъкнаха, че битката за Иракли се води повече от 10 години и по-голямата част от хората искат дивите плажове да се запазят.

Изтъкнато беше и също, че липсва и публичност и настояха новият служебен премиер в лицето на проф. Огнян Гердижков и правителството като цяло да дадат публичност и да извадят картите на дюните и на зона А и Б.

Освен пред президентството е планирано демонстрацията да се премести и пред МОСВ.