Вътрешният министър Румяна Бъчварова не е била бламирана от депутатите от вътрешната комисия, които гласуваха срещу предложените от нея промени в Закона за МВР, но текстовете не били коментирани с политическите сили в Народното събрание. Това изтъкна заместник-председателят на АБВ Румен Петков в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите му, не бива проектозаконът да влиза на "инат” в пленарна зала. Според него това няма да е тест за депутатите от ГЕРБ (както твърди премиерът Бойко Борисов), а щяло да бъде „тест как да сринем МВР” след 6-7 години, в които „само режем”.

Петков посочи, че в системата на силовото ведомство има сериозно напрежение, което се изразява в „едни много солидни и аргументирани позиции на синдикатите в МВР, много солидна и аргументирана позиция на Академията на МВР, след която, за съжаление, последваха уволнения”.

По отношение на охраната на границата, бившият вътрешен министър призна, че намира за необяснима невъзможността за 3 години да бъде изградена ограда. „50-те години как е правена - на „ура” и „дайте да дадем”?!, изтъкна той.

Според него не е адекватно решение да разчитаме, че на всеки 100 метра ще има граничен полицай, но и действията на доброволческите отряди са противозаконни.