200 хиляди декара земи са променили предназначението си и са се превърнали от земеделски земи в гори само през 2020 г. Опасенията на лесовъдите е, че заради законови пропуски и неуредици става възможно изсичането на дървета в милиони декари земеделска земя, която през годините не е била обработвана и се е самозалесила.

"Има една територия от 114 хектара - тези площи имат характеристиката на гора, но са гора върху земеделска територия. Агенцията по горите и всички лесовъди имат най-голямото желание като гора да се запазят", каза пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Мирослав Маринов.

От Агенцията заявиха, че правят инвентаризация на всички гори, включително и на тези в земеделски земи.

При тази инвентаризация трябва да се установи състоянието на ресурсите и да се изготви тяхната оценка, поясни инж. Маринов в предаването "Преди всички".

Всички самозалесили се земеделски земи, които имат характеристиката на гора, се инвентаризират ежегодно, увери той.

"Ние им правим оценка на тяхното състояние - установяваме площта, възрастта, височината, вида на дървесния вид", каза Маринов.

След като се инвентаризира като гора, за да се прекатегоризира земеделска територия в горска такава има процедура, завършваща с акт на министъра, уточни Мирослав Маринов. Процедурата е безвъзмездна.

"През тази година министърът е подписал заповеди за промяна на предназначението от земеделски в горски територии на над 210 хиляди декара гора в земеделски територии", допълни Мирослав Маринов.