Предлагаме да се закрие министерството на извънредните ситуации и на негово място да бъде създадена държавна агенция, която да може да създаде необходимите условия за бързо и ефикасно действие при кризисни ситуации.

Това заяви по време на редовния брифинг на СДС Пламен Радонов.

Той допълни още, че от СДС са внесли законопроект за управление на кризи в Народното събрание още през 2001 г. и от тогава той стои за разглеждане в комисията за национална сигурност.

Те поискаха отново оставката на министър Емел Етем и се аргументираха и с факта, че когато министър официално заяви, че законът, който той е внесъл не е съвършен и има много неясноти по него, той моментално трябва да подаде оставка.

Пламен Радонов е категоричен, че „този държавен модел, който действа в момента, държавното устройство и сегашната конституция не работят" и изрази волята на СДС за промяна в политическия и държавен модел, при която ясно да е регламентирана политическата отговорност.

От СДС повдигнаха и въпроса за промяната в изборния модел и преминаването му в мажоритарна форма, при която избирателят може да прегледа и да преподреди всяка една от партийните листи за народни представители.

Ден след дискусиите по този повод, инициирани от президента, Иван Стоилов нарече вчерашните дискусии популистко наддавана и от страна на държавния глава, и от страна на правителството.
Той категорично заяви, че няма воля за борба с корупцията от страна на държавния глава.

На редовното заседание на изпълнителния съвет на СДС е бил коментиран и инцидентът в Челопечене като официалната позиция на партията е, че е липсвала координация между отделните институции и е имало „политическо говорене, вместо експертни оценки".

Относно вота за недоверие, подготвян от опозицията, от СДС коментираха, че ще го внесат в парламента преди да излезе следващия доклад на Европейската комисия.

Ако от Народното събрание откажат да сформират временна парламентарна комисия, която да направи оптимален анализ на ситуацията с взривовете от миналия четвъртък и която да направи съответните предложения за законодателни промени, от опозицията ще добавят и аргумента за несправяне на правителството с кризисни ситуации към причините за вота на недоверие.

От партията уточниха обаче, че исканата временна комисия трябва да бъде председателствана от представител на опозицията и в никакъв случай няма да се дублира с досега съществуващата комисия за бедствията и авариите.