425 милиона лева е изхарчила ДАНС от създаването си досега. Това съобщи лидерът на РЗС Яне Янев по време на дебатите за реформите в сектор "Сигурност".

Поне 2 милиарда лева приходи в държавната хазна са щели да влязат, ако тези средства са били използвани за съфинансиране по различни европроекти според него. Лидерът на консерваторите изтъкна, че никой не може да каже колко разработки е реализирала ДАНС за периода от създаването си и какъв е ефектът от тях. Той призова финансовия министър Симеон Дянков да предприеме мащабна реформа в МВР.

Според съпартиеца му Емил Василев агенцията трябва да се закрие.

Не е необходимо човек да има добра памет, за да си спомни доброто ви сътрудничество с ДАНС в различните етапи. С тези думи социалистът Михаил Миков се обърна към депутата от РЗС. По думите му, ако се разтворят вестниците от 2009 досега, читателят ще види едно "салто мортале" в позицията на Янев спрямо агенцията.
„Дрън дрън на селския мегдан на град Кула", контраатакува Яне Янев.

"Бюджетът на ДАНС е намален с 43%, бюджетът на външното разузнаване е намален с почти толкова проценти. Нямаме други сектори, в които да са нанасяни такива удари", коментира Румен Петков от БСП. "Става дума за хора, които са поели изключително тежки задължения при сключването на трудовите си взаимоотношения с държавата", смята той.

Петков се притеснява, че заради оразяните средства за агенцията служителите й може да минат от другата страна на закона. "Какво очакваме, че ще направят служителите като избор с намалени и намаляващи заплати, да останат унижени да работят за държавата, за която са дали голяма част от живота си, да останат на улицата, или да отидат от другата страна на барикадата", попита ексвътрешният министър.

След дебатите мнозинството реши при пенсиониране агентите в ДАНС да получават 15 брутни месечни възнаграждения вместо 20 брутни месечни възнаграждения, а чиновниците 10 заплати. Това не се отнася за военни и полицаи, при които се запазва досегашния ред на обезщетение при пенсиониране.