Комисията за досиетата да бъде заличена като административен орган, а нейните правомощия - силно редуцирани и ограничени.
Със съхраняваните архиви от нея бъде процедирано, съгласно съществуващия Закон за архивите, поискаха от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Национална асоциация „Сигурност“ и Асоциация на разузнавачите от запаса.

Над 10 асоциации и сдружения са подписали декларация до председателя на парламента Михаил Миков, в който излагат причините за своето искане. Ветераните питат дали съществувалите към момента на приемане на Закона за досиетата цели са все още актуални и дали неговите нормативни текстове регулират реално съществуващи обществени отношения днес.

Нацията ни е раздирана от икономически, обществени, политически, социални, битови и всякакви други противоречия, отчитат в своята декларация от Съюза. По своята природа и същност проблемът с досиетата създава именно такива противоречия и противопоставяния, считат те.

Разпоредбите на закона целят да се създадат обективни пречки определени български граждани да заемат управленски длъжности и да упражняват правото си на труд, като критерия за това ограничение е тяхното обществено положение в миналото.
Тази фактическа обосновка не съответства на основния закон на България, а именно Конституцията, настояват ветераните.

Съгласно чл. 6, ал. 2 от нея „не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, политическа принадлежност, лично или обществено положение.“ Следователно всички разпоредби на Закона за досиетата са конституционни недопустими, доколкото създават предпоставки за дискриминационно отношение.

Законът въвежда принципа на колективна отговорност с оглед принадлежност на определени граждани към ДС или към разузнавателните служби на БНА, без да се преценява конкретната дейност и проявления на субекта, се посочва още в писмото до Михаил Миков. Това противоречи на основният принцип на правото, че отговорността може да бъде единствено лична и то само за конкретни действия или бездействия.
Законът за досиетата е загубил своята актуалност, а неговите административни органи са с нулев капацитет на полезна дейност и без никаква ефективност за благото на обществото, пишат до Миков ветераните.

„Трябва ли за в бъдеще такава Комисия да размахва картончета, папки, дела и да тръби „кои са лошите“ при положение, че не е установено, нито е доказано защо и с какво именно тези са „лошите“, а в предизборни периоди да се шантажират определени личности“, питат те.

За всичко случило се в родината е виновна Държавна сигурност, а междувременно обекти за над 50 млрд. лева бяха разпродадени на безценица, като в държавната хазна влязоха само няколко милиарда, подчерта о.р полк. Горан Симеонов – председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса.
Има негласен политически консенсус, който цели единствено да вмени на българското общество илюзорна вина на бившата Държавна сигурност, която целта в крайна сметка да се оправдае грабежа, добави той.

Ветераните настояват, че не искат закриване на комисията, защото ги е страх от лустрация. Тази комисия не е необходима и нека документите отиват директно в държавния архив и всеки, на който му се позволи достъп, да може да ги прочете, призоваха те.