Заложните къщи ще изискват вече и ЕГН-то ни при предоставянето на заем.

Според наредба, приета от Министерски съвет, заложните къщи ще отпускат заеми, обезпечени със залог върху движими вещи. Те няма да дават кредит срещу ипотека срещу недвижим имот.

Няма да се приемат за залог паметници на културата от национално и световно значение, оръжие и боеприпаси.

При сделки с изделия от благородни метали и скъпоценни камъни заложните къщи ще трябва да се регистрират по валутния Закон. Те се задължават да приемат и  вътрешни правила за предотвратяването изпирането на пари.

Тези правила ще се утвърждават от председателя на ДАНС. Ако искаме пари от заложна къща ще трябва да предоставим освен трите си имена, ЕГН, адресна регистрация, както и номер на документ за самоличност.

Финансовият министър Пламен Орешарски определи новата наредба като либерална. Единствената сериозна рестрикция е, че се забраняват сделките с имоти, което считаме, че не функция на този тип бизнес", коментира той.
Заварените случаи са заварени, категоричен бе финансовият министър.

Запитан какво ще се случи с хората, които вече са ипотекирали жилищата си в заложни къщи, министърът обясни: „Ние въвеждаме действия от тук напред."

Според вътрешния министър Михаил Миков трябва да се работи повече по дейността на заложните къщи. „По принцип те са място, което заслужава особено внимание, смята още той.