Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов от управляващия кабинет е свързан с проекта „Цанков камък".

Това обяви на пресконференция в Бургас лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според бившия премиер фирмата „Арнаудов консулт", която извършва надзора на амбициозния инфраструктурен проект, е собственост на Прегьов.

През последните дни стана ясно, че почти два пъти ще се оскъпи изграждането на хидровъзела „Цанков камък".

Според изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов първоначално предвидените разходи от 210 милиона евро ще достигнат 460 милиона евро.

Премиерът Борисов от своя страна обвини предишните управляващи за това и посочи, че ще даде проекта на прокурор.

Междувременно от регионалното министерство декларираха, че зам.-министър Прегьов няма собственост във фирма „Арнаудов консулт", която извършва строителния надзор на проекта „Цанков камък"

Преди да заеме поста на заместник министър на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов е имал дялове във фирма „Професионал консулт" ООД - Благоевград и други фирми.

Той е бил един от управителите на фирма „Консултантска инженерна група", която в консорциум с фирма „Арнаудов консулт" изпълнява строителния надзор на проекта Цанков камък, уточняват от МРРБ. 

По случая с "Цанков камък" стана ясно и че ДПС са изпратили писмо до главния прокурор, заради твърдението, че Ахмед Доган е получил хонорар от един 1,5 млн. лева като консултант по проектите „Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

През последните дни в медиите бяха публикувани твърдения от най-различни източници, в това число и от министър-председателя за сериозни нарушения при реализирането на проект хидровъзел „Цанков камък", заявяват от ДПС.

Изнесената информация за многократно завишаване на първоначално договорената цена в размер на стотици милиони евро разбираемо фокусира огромен публичен интерес.

В условия на финансово-икономическа криза, която засяга всички, българските граждани са крайно чувствителни към всяко съмнение за злоупотреба с публични средства.

Особено големият размер на средствата, които са визирани в конкретния случай, налагат спешна проверка на всички твърдения.

Във връзка с това ръководството на ДПС се обръща към главния прокурор с настоятелна молба да се извършат в съответствие с конституционните и законовите си правомощия пълна проверка на случая, която да установи:

1. Кои компетентни органи на българската държава са взели решение за определяне на изпълнител и в последствие са сключили договор за реализиране на проект хидровъзел „Цанков камък"?

2. Каква е първоначално договорената цена на проекта?

3. Кои компетентни органи на българската държава са взели решение за завишаване на първоначалната цена, чрез какви способи /анекси и пр./ и на какво основание?

Във връзка с проекта хидровъзел „Цанков камък" сме свидетели на манипулативно смесване на обстоятелства, между които няма нито пряка нито косвена връзка.