Ситуацията е много тежка в момента, тъй като правителството трябва да доказва, че заменките, извършвани по време на предишните управления, не са държавна помощ. Тежко е и ще бъде, тъй като те реално представляват такава.

Това призна в студиото на БНТ земеделският министър Мирослав Найденов.

Припомняме, вчера бе получено писмо от Европейската комисия, в което на България се дава 20-дневен срок, за да се докаже, че замяната на територии не е държавна помощ.
В противен случай комисията ще заведе дело срещу страната ни и може да се наложи санкция в размер на стотици милиони евро.

Министърът обясни, че според оценката на комисията по конкуренцията в ЕК с редица заменки „неправомерно и селективно подпомогнати определени субекти".
Макар и не директно, министър Найденов призна, че обвиненията са на практика правилни, но след първата емоционална реакция след писмото от ЕК, в правителството са решили все пак да опитат да оспорят и да спрат наказателната процедура". "Това ще се прави, тъй като всеки друг ход би бил в разрез с моралните ни убеждения", коментира Найденов.   

Това обаче е трудно доказуемо", допълни министърът. Той посочи обаче, че при неуспех от страна на оспорването и налагане на глоба, това освен голямата сума, която трябва да бъде платена, може да доведе и до други рестрикции, като спиране на субсидии.

На този етап няма официална информация кой е подал жалбата към европейските институции по въпроса за заменките, има предположения, че това е направено от неправителствени екоорганизации.

Реално при заменките им престъпление, отговори на въпрос Мирослав Найденов и допълни, че по друг начин не може да се нарече замяната на кон за кокошка, каквито са правени. Найденов каза също, че все още бившият директор на Фонд „Земеделие" Стефан Юруков не е обяснил как за няколко дни са се финализирали 47 заменки.

Министър Найденов, заяви, че Юруков не е направил това сам, въпреки че той ще понесе следствията.
„Да се надяваме, че в тези процесуално-следствени действия истината ще излезе наяве. Да се разбере веднъж завинаги, че това е било държавна политика, а не собствено решение на Стефан Юруков", каза Мирослав Найденов.

„Във вторник се свиква Съветът за сигурност към премиера, за да потърсим този вариант, който да ни позволи да защитим максимално държавните интереси и да успеем да убедим ЕК, че ние сме предприели действия, ограничаващи това, за което те имат съмнения", каза още министър Мирослав Найденов.