Радикализираха се протестите на гръцките земеделски производители.

По последни данни блокади има на повече от 20 места.

Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Единствената алтернатива за изход от ситуацията за момента е да се ползват по-дълги трасета и да се заобикалят блокадите, каза той.

Гръцкото правителство не може да изпълни исканията на протестиращите, отбеляза Мирослав Найденов.

Конкретните искания за гръцките земеделци са: продължаване на субсидиите за тютюнопроизводителите, преференции за горивото, използвано за обработка, субсидии за декар обработваема площ, тригодишно замразяване ма кредитите.

Някои от тези искания обаче са свързани с нарушаване на еврорегламентите.

„Това, което заварих на границата, бяха буквално едни измръзнали, брадясали шофьори.", каза земеделският министър, по повод на скорошното си посещение на блокадата.

Ако е необходимо всеки ден ще ходя до границата, ако това ще доведе до отварянето й.", подчерта Найденов.

По думите му срещата на министър-председателят Бойко Борисов с протестиращите гърци е била кратка - не повече от 10 минути.
Българската държава трябва да се грижи за бедстващи български граждани, каза още Мирослав Найденов, като допълни че основният призив към протестиращите е бил, да не решават собствените си проблеми като създават проблеми на други страни.

Припомняме, от 5-ти януари започнаха първите блокади на трафика.

Тракторите на фермерите бяха разположени в знак на предупреждение към правителството, че „търпението в аграрния сектор е изчерпано" и се очакват конкретни мерки по изплащане на селскостопанските субсидии.

Вчера гръцкият министър на аграрното развитие и храните Катерина Бадзели обяви законопроект за национална стратегия за селското стопанство и организацията на пазара в отговор на масовите протести на земеделските производители в страната.