Страните от Западните Балкани все още имат непреодолими конфликти помежду си. При следващо разширяване на ЕС те биха внесли в съюза своите спорове. Това заяви един от най-изтъкнатите германски изследователи на Балканите проф. Вернер Вайденфелд от Мюнхенския университет пред БНР.

По време на своето председателство на Съвета на ЕС България би могла да развие стратегическата перспектива пред страните от Западните Балкани.

Темата за разширяването не бива да се превръща в основна тема. Тя не бива да се поставя в центъра на вниманието, защото на приема на нови страни в евросъюза не се гледа с добро око.

България трябва да настоява за общ европейски поглед, допълни проф. Вайденфелд.

Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Тя е готова Българското председателство да е Балканско председателство

Припомняме, преди ден министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова заяви, че страната ни поставя темата за европерспективата на Западните Балкани като една от основните по време на председателството.

Тя определи като важен момент България да стане дигитален хъб за Западните Балкани. Става въпрос за това да станем IT аутсорсинг дестинация.

Визите за ЕС за Западните Балкани остават

Визите за ЕС за Западните Балкани остават

Борбата с каналджийството - приоритет на ЕС и страните от Западните Балкани

В края на актомври Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че "отмяната на визите (за Западните Балкани - б.р.) е инструмент, който няма да използваме. Нещата ще останат такива каквито са".