Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна отпечатването на избирателните списъци за предстоящите на 26 март парламентарни избори. До края на идната седмица всички списъци ще бъдат предадени на областните управи.

На базата на актуализацията на Национална база "Население" вече е формиран масивът с данните на лицата, които съгласно Изборния кодекс имат правото да упражнят своя глас в парламентарните избори на 26-ти март.

Чрез Министерството на външните работи списъците с лицата, които желаят да гласуват извън граница, също вече е получен в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване".

Към ГД ГРАО вече са изпратени и списъците с данните от общинските администрации за лицата, желаещи да гласуват по настоящ адрес и на които са издадени удостоверения за гласуване на друго място. Тези лица ще бъдат автоматизирано заличени от избирателните списъци по постоянен адрес, а желаещите да гласуват по настоящ адрес ще бъдат автоматизирано включени в избирателните списъци по настоящ адрес.

Всеки български гражданин може да провери номера на избирателната секция, в която има правото да упражни своя глас, като това може да стане по следните начини: чрез интернет страницата на ГД ГРАО - www.grao.bg/elections; чрез SMS на номер 18429 за всички мобилни оператори. Избирателите трябва да въведат като текст своето ЕГН, след което ще получат обратна връзка с номера и адреса на избирателната секция, където могат да гласуват. Цената на съобщението е 25 стотинки без ДДС; чрез обаждане на безплатния "зелен" телефон - 0800 1 4726.