Енергийните министри на България и Украйна дадоха старт на работна група за засилване на сътрудничеството в сектора.

Проведе се първа работна среща между представители на двете страни, базирана на Меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката, който беше подписан преди ден от енергийните министри Румен Радев и Херман Халушченко.

Срещата се състоя в Министерството на енергетиката и беше водена от двамата министри в присъствието на експерти и представители на енергийни компании от двете страни.

Двете делегации започнаха формалния процес на преговори за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене", съгласно решението на българския парламент.

От енергийното ни министерство уточняват, че преговорите ще продължат в различни формати и с график на работа, съобразен с времевите граници, зададени от решението на българското НС.

Предлагат да продадем на реакторите на "Белене" на Украйна

Предлагат да продадем на реакторите на "Белене" на Украйна

Българският енергиен министър трябва да започне преговори след решение на Народното събрание

България и Украйна се обединиха около тезата, че това е исторически шанс, в който интересите на двете страни съвпадат.

От ведомството посочват, че България разполага с частично доставено оборудване, което не е достатъчно за изграждане на цяла нова мощност. Динамиката в енергийния сектор е такава, че страната ни не може да си позволи да се ангажира с дълъг, скъп и неясен проект.

От своя страна, Украйна има сериозен интерес към българското оборудване, което ѝ е нужно за компенсация на загубени енергийни мощности, включително заради временната окупация на Запорожката АЕЦ.

Българският министър на енергетиката Румен Радев и украинският му колега Херман Халушченко бяха категорични, че подготвеният Меморандум за сътрудничество цели много по-широко развитие на енергийното сътрудничество, което да подкрепи икономическото и инфраструктурно развитие на целия регион.

ЕК не вижда пречки България да продаде ядрено оборудване на Украйна

ЕК не вижда пречки България да продаде ядрено оборудване на Украйна

Киев може да използва пакета "Макрофинансова помощ+" за закупуването му

От украинската страна заявиха, че се интересуват и от възможностите за доставка през България на втечнен природен газ и неговото съхранение, както и от повишаване на капацитета на електроенергийна свързаност и възможностите за търговски обмени. Същевременно откроиха, че друг фокус е засилване на сътрудничеството в развитието на нови енергийни технологии, особено по отношение на зеления водород и съхранението, както и развитието на ВЕИ мощности.

С първата работна среща в изпълнение на подписания Меморандум България и Украйна направиха първа реална стъпка към осъществяване на големия потенциал за сътрудничество в енергийния сектор между двете страни, отбелязват от енергийното министерство.

Министърът ще се опита да продаде реакторите на АЕЦ "Белене"

Министърът ще се опита да продаде реакторите на АЕЦ "Белене"

Парламентът му даде мандат