Започваме одит на финансовите посредници и дяловите инвестиции заради получен сигнал за злоупотреби. Това обяви на брифинг служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Той подчерта, че Министерството на иновациите и растежа активно съдейства и си взаимодейства с отговорните институции.

Пулев посочи, че по сигналите за злоупотреби с европейски средства тече активно разследване, а сигналите, свързани с предишното управление, са взети предвид.

Министърът заяви, че е разкрил достатъчно информация на този етап, но уточни, че сигналите са за финансов посредник на Фонда на фондовете.

Александър Пулев се обяви за по-модерен подход към чуждите инвеститори

Александър Пулев се обяви за по-модерен подход към чуждите инвеститори

Служебният министър на иновациите и растежа обеща приемственост на Лорер

По негови думи одитът започва още днес, като са сезирани нужните институции.

На брифинга стана ясно, че фокусът на одита ще бъде премахването на конфликта на интереси на всички нива и на този етап той ще бъде под контрола на Министерството на иновациите и растежа. Възможно е обаче да се търсят и външни органи за контрол, ако при проверката се докажт злоупотреби.

Има индикации, има сигнали, ще имаме крайния резултат максимално бързо, идеята ни е да градим система на доверието, а не да го разрушаваме, изтъкна Пулев.

Той бе категоричен, че повече няма да има конфликт на интереси.

Правителството одобрява ББР като получател на заеми с държавна гаранция

Правителството одобрява ББР като получател на заеми с държавна гаранция

Средствата са в размер съответно по 175 000 000 евро за всеки

Относно Българската банка за развитие той отбеляза, че това е една много дълга тема и следващата седмица ще разкрие информация във връзка с нея.

Министърът и заместник-министрите Стефан Савов и Надя Христова представиха информация и за работата и програмите в подкрепа на българския бизнес, изпълнявани от Фонда на фондовете.

Пулев заяви, че екипът му ще се бори във Фонда на фондовете да влязат над 2 млрд. лева.

За капитала на Фонда на фондовете министърът поясни, че идва от европейския и българския данъкоплатец по 7 европейски програми, като Фондът разполага с близо 1.2 млрд. лв., предназначени за бизнеса. По думите му най-значителен ресурс е съсредоточен в три от програмите: ОП "Иновации и конкурентоспособност" (559 млн. лв.); ОП "Околна среда" (266 млн. лв.); ОП "Регионално развитие" (369 млн. лв.); има и съучастие на национално ниво. "Този ресурс трябва да стигне до най-голям набор от бенефициенти - малки и средни предприятия, стартиращи бизнеси, микро предприятия и т.н. чрез финансови посредници по две направления - дългови инструменти и дялови инвестиции", поясни Пулев.

Пулев отбеляза, че дълговите инструменти доминират, като се работи с 13 различни финансови посредника, а чрез тях са разпределени 700 млн. лв. до 1831 предприятия, които са получили кредити при облекчени условия. Общият размер на получените кредити и други дългови инструменти е 422.3 млн. лв. или 80% от общия инвестиран публичен ресурс.

Той увери, че Министерството на иновациите и растежа ще поддържа доверието в системата и ще се стреми да го надгради.

Проверяват за злоупотреби и "Напоителни системи"

Проверяват за злоупотреби и "Напоителни системи"

Проверката е по данни за бивш депутат от БСП, ползвал шофьор и кола на дружеството