Днес се открива предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори за 46-то Народното събрание. Те ще се произведат точно след един месец - на 11 юли.

Предсрочните избори бяха насрочени от президента Румен Радев с указ 130 и след като 45-тия парламент не можа да състави правителство, въпреки преминаването през цялата процедура на връчването на три мандата.

В изборите за парламент ще участват 23 формации, партии или коалиции. Те ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас по данни на ГД "ГРАО" към МРРБ. Това е предварителна оценка за броя на гласоподавателите. Точната бройка ще стане ясна, както обикновено, по време на изборите. До 10 юни са подадени 45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина. Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни. Най-много заявления са подадени от Турция - 16 363, Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания - 2561. Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции.

Хората, подали заявления за гласуване в чужбина, могат да гласуват и в друга секция, а не в тази която са поискали, както и в България, ако решат да се върнат в страната.

Основен проблем за изборите през юли се оказа машинното гласуване и по-точно осигуряването на нужния брой машини, след като предишният парламент прие промени в изборното законодателство, с които постанови задължително машинно гласуване в секции с повече от 300 избиратели. В една секция не може да има едновременно гласуване с машина и с хартиени бюлетини Там където има обективни пречки обаче, законът позволява да се гласува с хартиени бюлетини. Към гласуване с бюлетини се минава само ако се установи, че има някакъв проблем с машината и тя не може да се използва.

Законът може да се изпълни с наличните 9600 машини за гласуване, защото секциите в страната с над 299 избиратели са малко над 9400. Предизвикателството е, че с наличния брой машини не може да се осигури повече от една в секциите с много избиратели, защото ще са нужни и машини за някои от секциите в чужбина.

Досегашният доставчик на машини е "Сиела Норма", която обаче поиска много по-висока цена за доставка на още 1500 бройки и техническото им обслужване.

В сряда стана ясно коя партия под кой номер ще бъде отбелязана в интегралната бюлетина. Ясни са и листите, с които политическите сили излизат на предсрочните избори.

До 15 юни Централната избирателна комисия ще трябва да определи как ще гласуват и хората, поставени под карантина.