Министрите на спорта на България, Гърция, Румъния и Сърбия започват консултации във връзка с идеята за обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол, което ще се проведе през 2030 година.
Това заяви пред БНТ министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

По думите на министъра пред държавите има дълъг път.

Кандидатурата ни за Световното по футбол през 2030-а била съвсем реална

Кандидатурата ни за Световното по футбол през 2030-а била съвсем реална

Властта мечтаела и се стремяла към върха

"Сега започваме консултации между спортните министри на четирите държави да направим анализ на ситуацията, да видим как ще подготвим кандидатурата. Има доста път да се извърви докато тази кандидатура стане факт", посочи Кралев.

По думите му трябва да е ясно, че наред с балканската кандидатура ще има и други много сериозни опоненти за домакинството на Мондиала през 2030 г.

"Решението ще бъде взето през 2024 години - тоест 6 години по-рано. Така, че имаме достатъчно време да се подготвим", увери още спортният министър.

Според него най-важно е, че общата кандидатура е "политически знак от страна на балканските държави, че ще работят съвместно и ще отстояват заедно политическите си и икономически интереси".

Искаме Световното по футбол през 2030-а заедно с Гърция, Румъния и Сърбия

Искаме Световното по футбол през 2030-а заедно с Гърция, Румъния и Сърбия

В момента България няма стадион, който да отговаря на високи стандарти

Другият положителен момент бил, че страната ни значително ше подобри спортната инфраструктура, касаеща футбола и стадионите.
"На всяка държава ще се паднат 2-3 стадиона, които трябва да бъдат с капацитет минимум 40 хиляди зрители, за да могат да се посрещнат срещи от груповата фаза", допълни Кралев.