Заловиха 60 бежанци, преминали през българо-гръцката граница. Те са задържани в Гранично полицейско управление в Петрич.

Под тревога е вдигнато поделението в Благоевград, което е и най-близко до гръцката границата, научи news.bg от МО. Военнослужещи са отпътували към българо-гръцката граница, за да уплътнят охраната й.

Осигурен е подслон и храна за хората от двете групи мигранти, задържани на територията на ГПУ- Петрич, съобщиха от МВР.

Всички нелегални имигранти от двете групи, които бяха задържани в петък вечерта и в събота на територията на ГПУ-Петрич, са настанени. Осигурена им е храна. Извършват им се рутинни медицински прегледи.

На българска територия сред групите не имало конфликти помежду им, нито със служители на Гранична полиция, опровергават от МВР първоначалната информация за сблъсък между мигранти и полицаи.

Към 14 часа е получен сигнал, че има сбиване между полиция и мигранти. Не е ясно обаче на чия територия - българска или гръцка, е станал инцидентът, съобщи БГНЕС.

Не е ясно откъде точно чужденците са влезли на българска територия. В петък група от около 100 бежанци - най-вероятно от тези, които са евакуирани от премахнатия лагер в Идомени и настанени във вътрешността на Гърция, са тръгнали към ГКПП Кулата-Промахон. Гръцката полиция е успяла да върне около 20 души обратно, но задържаните днес в ГПУ Петрич са успели да минат нашата граница.

Малко по-късно говорителят на Гранична полиция Лора Любенова уточни, че едната група от нелегални имигранти, хванати снощи, е задържана на зелената граница с Гърция, а другата – при проверка на товарен влак. Влакът е влизал от Гърция.

"Снощи около 23:50 часа на зелената граница с Гърция, на 50 м от бившето ГКПП Кулата са задържани 34 нелегални емигранти. По първоначална информация 16 от тях са сирийци, а 18 иракчани”, съобщиха от ГП.

Днес около 12:00 часа на жп гара Кулата граничните полицаи са извършили проверка на влизащ от Гърция товарен влак, като са открити голяма група нелегални имигранти, които по първоначална информация са афганистанци. Работата по двете групи продължава, уверяват от вътрешното ведомство.

От Министерството на отбраната и от МВР съобщиха, че две групи нелегални имигранти са направили опит тази нощ и рано сутринта да преминат незаконно от Гърция на българска територия. Това е станало в зоната на отговорност на ГПУ-Петрич. Групите - всяка от които с над 30 души, са задържани от наряди на граничния полицейски участък.

Чрез двустранния координационен център на ГКПП-Кулата се водят преговори с гръцките власти за начина на връщане на нелегалните имигранти.

Военните се включват по план, за да подпомагат работата на Гранична полиция  по охрана на държавната граница с Гърция, съобщиха синхронизирано от ведомствата на Румяна Бъчварова и Николай Ненчев.

Припомняме, от началото на седмицата импровизираният лагер край Идомени бе опразнен от силите на реда и мигрантите, които бяха там са разселвани във вътрешността на Гърция.

По-късно изгонени бежанци от Идомени се самонастаниха в импровизиран лагер в близост до Евзони.Мигрантите - около 1000 души, разпънаха палатки пред хотел, а част от тях се разположиха на бензиностанция в района, на сантиметри от бензиновите колонки.