Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но още не е взето политическо решение. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНТ. Повод за коментара му е залегнал в дневния ред на Народното събрание проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

Според началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов има достатъчно въоръжение и техника за планова подготовка на военните от резерва и запаса.

Запрянов и Ефтимов не уточниха колко се предвижда да се увеличи числеността на армията при военновременни действия, тъй като тази информация е секретна.

По тази причина въпросът ще бъде разгледан в парламента при закрити врата - към проекта на решение има приложение с ниво на класификация "поверително", съгласно Закона за защита на класифицираната информация.

По отношение на незаетите щатни длъжности в армията Запрянов обяви, че вече е готов новия социален пакет, благодарение на който се очаква да се върне привлекателността на професията и да се спре текучеството сред военнослужещите.

Атанас Запрянов поздрави преподавателите във Военната академия "Г. С. Раковски" и положи венец пред паметника на Раковски по повод 203 години от рождението на патрона на академията. След това военният министър и началникът на отбраната откриха нов авиационен учебен център за обучение както на военни, така и на цивилни пилоти.

Запрянов обяви 20% недостиг в личния състав на армията

Запрянов обяви 20% недостиг в личния състав на армията

Според военния министър е нужно и увеличение на заплатите