Крум Зарков е готов за другарска битка за лидерското място. Това заяви самият той пред медиите преди началото на днешното заседание на Конгреса на БСП.

Той е недоволен от трите последни изборни загуби на столетницата.

По повод декларацията на социалистите от Благоевград да няма пряк избор на лидер, социалистът заяви, че това не би било добър знак. На днешното заседание социалистите трябва да констатурат оставката на лидера Корнелия Нинова и да насрочат датата за прекия избор за председател на столетницата. 

По традиция заседанието на Конгреса на Левицата започна с химна на България, на ЕС и Интернационала. 

Румен Радев: Ще бдя страната да не се отклони от пътя на реалната промяна
Обновена

Румен Радев: Ще бдя страната да не се отклони от пътя на реалната промяна

Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили

Светлана Шаренкова поиска в 10.45 да се даде почивка, за да отидат делегатите на инаугурацията на Румен Радев и Илияна Йотова. Към това искане се присъедини и Весела Лечева. Предложението за честването на инаугурацията на Радев и Йотова бе отхвърлено. 

Всички сме горди и съпричастни с встъпването с длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова, каза Георги Свиленски. По думите му всеки делегат можел да се включи в церемонията.

В обръщение пред колегите си на Конгреса Крум Зарков ги запита дали спят.

"Спите ли дълбоко,упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта, готови ли сте за фаталния удар", попита Крум Зарков делегатите на Конгреса.

По думите му, Конгресът е облъчван от сутринта. Той подчерта, че провалът на изборите е представен като успех само, защото БСП е във властта. Избирателите не ни приеха, каза Зарков като обясни, че БСП е в управлението, защото другите в коалицията са приели левите. Ако днес не се приеме оставката на Нинова днес това щяло да е последен пирон с ковчега за БСП. Имаме нужда да говорим за много неща с хора, които страдат за това, че БСП е четвърта, каза още Крум Зарков.Лявото има страхотен потенциал, убеден е червеният депутат.

Кутев: Правителството е заложник на съдебната реформа и няма време

Кутев: Правителството е заложник на съдебната реформа и няма време

Не може да разбере голяма част от поведението на Корнелия Нинова

Малко по-рано пред БиТиВи зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова заяви, че много местни структури и 2/3 от делегатите на Конгреса на левицата искат Нинова да остане председател.

"От Благоевград тръгна подписка в подкрепа на Корнелия Нинова. Хората искат Конгресът да не констатира оставката и г-жа Нинова да остане председател на партията", каза Анастасова преди заседанието на Конгреса на партията.

Според нея Корнелия Нинова е превела партията през много тежки периоди. "Вчера бяхме изключително зарадвани от тези 20 млрд. лв. в Бюджет 2022 за социални дейности - нещо, което БСП никога не е постигала, дори когато е била мандатоносител, каза Анастасова.

Според министъра на туризма и секретар на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов пред Нова телевизия всеки трус във всяка една от партиите, които участват в коалицията на управлението, неминуемо води до сътресение в самото правителство.

"Това е и един от основните мотиви на нашите другари, които искат тази оставка да бъде отхвърлена", допълни Проданов.