Земеделци и зърнопроизводители от цялата страна излязоха на протест, съобщава БНР. Той е организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации в България.

Тяхното недоволството е продиктувано от липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство. Те са твърдо против вноса на украинско зърно и зелените политики на Европа. Земеделците се противопоставиха на добива на шистов газ в България.

Евтиното украинско зърно изкарва на протест зърнопроизводителите

Евтиното украинско зърно изкарва на протест зърнопроизводителите

Исканията на бранша - да бъде забранен вносът на зърно и маслодайни култури

По думите на председателя на Областния съюз на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров, протестните действия са в знак на солидарност със зърнопроизводителите от европейските страни.

Ще бъдем солидарни с колегите от още 10-15 страни от Европейския съюз, които ще протестират заради ниските цени на културите слънчоглед, царевица, които се внасят нерегламентирано от Украйна с неясен произход, третирани посевите с неясни препарати, които не са сертифицирани в ЕС и така на пазара ще се компрометира нашето производство, заяви той.

Протестните шествия със земеделска техника ще се проведат в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Зърнопроизводителите излизат на протест, изкарват земеделската техника

Зърнопроизводителите излизат на протест, изкарват земеделската техника

Украинското зърно в България не подлежало на никакъв фитосанитарен контрол