Българските зърнопроизводители излизат на протести в цялата страна. Причината - безконтролният според тях внос на зърно от Украйна, което подбива цената на родната продукция и води до спад на качеството.

"Украинският слънчоглед, пшеница и ечемик се изкупуват от български преработватели и търговци на непазарни цени, които са далеч под себестойността на българската продукция. В разгара на жътва местният пазар се задоволява от украинското зърно, като срива пазара на българското зърно както като цени, така и като пазарна активност. Най-засегнати са малките производители, които нямат складове, за да съхраняват продукцията си, като са принудени да продават на ниски цени под себестойност", каза на пресконференция в БТА Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Друг основен проблем - качеството на внасяната украинска продукция. Така например се оказало, че БАБХ няма лаборатория, в която да изследва внасяното зърно. Така проба в независима лаборатория направили представители на асоциацията, като показателите били далеч под изискванията на Европейския съюз в параметри като мъртви насекоми на килограм, наядени или счупени зърна, протеинова стойност и др. Подобна била и ситуацията при слънчогледа. "Това показва, че тази продукция със сигурност не е от тази година."

"В крайна сметка тези български производители на слънчоглед, които разполагат със складове, след време ще продадат продукцията си навън, като в България ще остане некачественият слънчоглед, които ние ще консумираме", прогнозира предсеадателят на зърнарската асоциация.

Смесват украинско зърно с неясно качество с българско, алармират производители

Смесват украинско зърно с неясно качество с българско, алармират производители

Земеделци от 12 страни планират протест с трактори в столиците си

Исканията на бранша - да бъде забранен вносът на зърно и маслодайни култури от трети страни в ЕС, като обаче бъде осигурен коридор за износа им към нуждаещи се страни, но без те да попадат на пазари като нашия, което има разрушителен ефект.

От 11 часа на 14 септември над 2000 селскостопански машини са на улиците на 17 големи града в страната, но без София. Предстои зърнопроизводителите да представят исканията си на министъра на земеделието.

"Ако не бъдем чути, идваме в София и по границите", закани се Костадинов.