Полицията засега се справя с обществения ред, но армията е готова да помогне. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БиТиВи във връзка с извънредното положение и ролята на армията и в гласувания закон за това.

Каракачанов заяви, че вече от няколко области има молби за изпращане на военна полиция за подпомагане работата по съблюдаване на спазването на мерките на извънредното положение. Редът обаче е друг - искане на вътрешния министър и санкция на Министерски съвет.

Армията се готви да помага на МВР в извънредното положение

Армията се готви да помага на МВР в извънредното положение

Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещите зад граница

Засега полицията се справя с положението и то изключително добре. Чест им прави на момчетата, стискат зъби и си изпълняват задълженията, заяви Каракачанов, който смята, че аплодисментите трябва да са не само за лекарите, но и за полицаите.

Нищо лошо не би имало и в това армията да помогне, особено ако положението в някои махали остане същото, посочи Каракачанов, но допълни, че там границата е тънка. Засега според него военно положение не се налага.

Той даде за пример начинът, по който армията се използва в Европа. В редица други страни и то от няколко години, във връзка с терористичните заплахи, военни с автомати охраняват възлови кръстовища, площади, катедрали. "Положението в Европа е така от няколко години", заяви Каракачанов.

По думите му първото, което трябва да се направи, е армията да отмени полицаите и жандармерията по границите. Според вицепремиера армията също може да охранява АЕЦ "Козлодуй" и посолствата в София.