Армията се включва да помага за коронавируса при нужда. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текстове от извънредния закон.

Вирус не се бори с автомат, скочи по време на дебатите червеният депутат Крум Зарков.

Изкарването на армията в този момент е противопоказно и милитаризира и без това много трудна ситуация, е мнението му. Не трябвало армията да се превръща в полицейски орган.

Противопоказно било сега да се вади армията на улицата. Посланията на властта събуждали непрекъсната паника.

Според генерал Константин Попов от ГЕРБ армията е помагала в доста по-тежки времена и той не вижда причина военните да не се включат да помагат при нужда.

Народното събрание по-късно гласува и текстове, според които контактно лице, което отказва извършване на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест, се наказва с от 50 до 500 лева. Който наруши или не изпълни, въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на РЗИ противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5 000 лв.

Нинова настоява за Борисов в парламента, ГЕРБ й дадоха шефа на резерва

Нинова настоява за Борисов в парламента, ГЕРБ й дадоха шефа на резерва

Министерски съвет отговаря за наличността в резерва

До отмяна на извънредното положение депутатите забраниха паралелния износ на лекарства. Това стана с приемане на второ четене на текстовете от извънредния закон. Предвидени са солени санкции за нарушителите. Глобата при първо нарушение е 10 000 лева и имуществена санкция от 50000 лева. При повторно нарушение глобата скача на 100 000 лева.

Припомняме, че по-рано днес депутатите поспориха час по заглавието на извънредния закон. От БСП се възпротивиха срещу включването на въоръжените сили в борбата с коронавируса. 

Лидерът на Воля Веселин Марешки и депутатът Кръстина Таскова пък влязоха в пленарна зала в защитно облекло. Червените се възмутиха на случващото се. 

След това на пресконференция в Народното събрание Марешки заяви, че депутатите трябва да слязат на земята и да се екипират. 

Междувременно соцводачът Корнелия Нинова поиска Борисов да бъде изслушан в парламента за Държавния резерв.

Депутатите обаче отхвърлиха искането, като в отговор от ГЕРБ предложиха шефът на резерва да дойде и да докладва какви са запасите от дезинфектанти в Държавния резерв. 

Час спорове по заглавието на извънредния закон
Обновена

Час спорове по заглавието на извънредния закон

Отхвърлиха искането на БСП обсъждането на второ четене на закона да се излъчва пряко