Не е вярно, че България е малка държава и от нея нищо не зависи. Едно правилно използване на съответните лостове може да направи България фактор на международната политическа сцена. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси, който в студиото на БНТнаправи кратък коментар както на визитата на британския премиер Дейвид Камерън у нас, така и на ситуираността на външната ни политика.

Според Паси дори и по отношение на бежанската криза в Европа гласът на България може и трябва да бъде чут.

Външната политика не се измерва с това, колко пъти папата те е погалил по главата”, заяви Паси по повод видеото, което се завъртя в социалните мрежи, на което премиерът Борисов се хвали пред британския премиер - „Трима папи са ме галили по главата...”

Соломон Паси продължи със сериозната критика, че едно от важните неща, които е трябвало да бъдат изговорени между двамата премиери – Борисов и Камерън е българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Това е трябвало да бъде изведено на преден план - Борисов трябва да е говорил за това, отсече Паси и констатира, че явно или с самите разговори, или в медиите това не е отчетено.

Иначе според Соломон Паси визитата на Дейвид Камерън е напълно рутинна в рамките на обиколката му на всички страни-членки на ЕС в търсене на подкрепа за исканите от Великобритания реформи в съюза. Да не забравяме, че във Великобритания предстои референдум за оставането на страната в съюза, припомни бившият външен министър и отсече, че Европейският съюз като цяло и България в частност имат сметка от силно присъствие на Великобритания в съюза.

Великобритания иска много смислени реформи, от които ние всички имаме интерес”, поясни Паси и посочи, че според него тези реформи ще доведат до по-голяма конкурентоспособност, ефективност и производителност.

По отношение на двустранните взаимоотношения между Великобритания и България, Паси бе категоричен, че като цяло Кралството няма кой знае какъв интерес към България, тъй като интересът е насочен към великите сили.

„Развитието на ЕС минава през Лондон, а нашите отношения са опосредствани от Брюксел. Великобритания няма колосален интерес към България, но и България не е успяла да го привлече”, обясни бившият министър и си спомни, че още по време на правителството на Сакскобургготски са се разглеждали възможностите за влизане на страната ни в Британската общност, но процесът „не върви или ако върви е изключително бавно”.

Соломон Паси коментира е евентуалното приемане на Черна гора в НАТО като изключително важно. Той открои приноса на България в този процес още от времето на откриването на дипломатическата мисия на страната ни в Подгорица.

На картата на Балканите Паси показа, че членството на Черна гора в НАТО осигурява сигурността на всички Адриатически страни и на практика ограничава стъпването на Русия с военноморска база в региона. Такава е и битката на Русия и до днес, според Паси, и сблъсъкът на двата блока на Балканите. Освен това, когато Черна гора стане член на Алианса, то всички държави около Сърбия ще бъдат членки. Това, според прогнозата на Паси, отваря пътя на Сърбия към ЕС, а и към НАТО – „Това се вижда на хоризонта”, допълни той.

В края Соломон Паси коментира накратко и обтегнатите отношения между Русия и Турция, като "изключително неприятен случай", на който никой в цивилизования свят не се радва. Според Паси, ако някой се радва на инцидента със сваления руски самолет, то това е "Ислямска държава".

За противоборството между НАТО и Русия Паси обясни, че всички битки са до някаква граница, след която трябва да се установи отново сътрудничество. „Имаме повече общи врагове, отколкото неща, които ни разделят”, аргументира се Соломон Паси и посочи, че нуждата от близост и координираност се мотивира от самата нужда от една коалиция срещу ДАЕШ.

Според бившия външен министър трябва да се възстанови диалога на ниво Съвета НАТО – Русия с мандат координация на общите действия в Сирия.