Надявам се моите колеги да са прочели какво пише на сградата на Народното събрание - "Съединението прави силата". Това заяви председателят на Обединените патриоти Красимир Каракачанов пред БНТ.

Народният представител трябва да се ръководи само от интересите на своя народ. Ако политическите сили се обединят в името на България, в страната ни може да започне една нова ера в политическия живот, допълни Каракачанов. Обединените патриоти винаги са говорили за националния интерес. Всичко извън този въпрос са празни приказки.

На въпроса дали ОП и ГЕРБ предвиждат създаването на коалиционен съвет или ще управляват със свободен диалог, Каракачанов посочи, че диалогът с ГЕРБ е налице. Той сподели, че не харесва квотния принцип за управление и че трябва да се търсят най-добрите решения за страната на база на програмата и приоритетите в нея.

Относно програмата, Каракачанов заяви, че до 30-40 дни ще бъде изготвена детайлна програма, стъпваща на платформите на партиите. В програмата правителството ще стъпи върху няколко неща - пенсиите, сигурността, проблемите с демографията, икономическия растеж и други.

По въпроса за увеличението на минималната пенсия и проблема с мнимите пенсии за инвалидност Каракачанов обясни, че трябва държавата да се бори с измамниците, които злоупотребяват със системата. Според него истински болните хора взимат по-малко пари и са подложени на административен тормоз, за сметка на другите, които плащат еднократен рушвет, взимат фалшиво удостоверение, че са болни, и започват да източват касата.

Като пример председателят на ОП посочи, че в Плевенския район има населени места, където 80% от децата се водят болни от епилепсия, а останалите - от бронхиална асма. Така едно семейство от ромски произход можело да получава около 2 000 лв. месечно само от пенсии, детски добавки и помощи. "Как ще накараш тези хора да работят за 500 лв.? Защо да работи население и да се интегрира, като има будали, които плащат, за да могат те да си живеят спокойно?", попита реторично Каракачанов.

Той акцентира и върху нуждата от икономически растеж. Според него администрацията в страната ни трябва да отпуши частната инициатива - ведомствата, които спират частната инициатива на средния бизнес, трябва да бъдат променени. Ако се стимулира частният сектор, това ще доведе до повече данъци, осигуровки и като в бюджета.

Според Каракачанов бюджетът е най-важен, защото без средства не може да бъдат увеличени нито пенсиите, нито заплатите, нито да се инвестира в страната ни. Той обясни, че има три основни стълба, които покриват финансовите разходи на държавата и върху които трябва да се работи - средствата от европейските фондове, данъчната система и развитата икономика. Според него има нужда от затягане на данъчната система, както и от допълнително стимулиране на бизнеса в страната.

Според Каракачанов трябва да се развиват всички сектори в икономиката. "Трябва да имаме нова философия към земеделието в България", отбеляза той. Според него голяма част от земеделската земя в страната умишлено е средоточена в ръцете на няколко хора, които получавали около 80% от средствата от еврофондовете.

Председателят на ОП добави още, че не вижда проблем да се стимулира туризма с проекта за Банско, например. Според него проблемът е, че "... пречим на чужди интереси. Вижте как швейцарски фондове инвестират екоорганизациите в България". Според него е време да се погледне интереса на страната и "... да се сложи край на екологичния рев".

Каракачанов коментира и въпроса със сигурността на страната, главно двете горещи точки напоследък - Турция и Македония. Той заяви, че страната ни се нуждае от консолидация на политическите сили, за да може и да се обедини за решаването на външнополитическите проблеми. "Ако не сме подготвени и не можем да се защитим - може да стане много лошо", добави той.

Относно отношенията с южната ни съседка Каракачанов заяви, че трябва да се поддържат добри и откровени отношения, в които ясно да се заяви, Турция да не се бърка в вътрешните ни работи, защото това не е пример за добри съседски отношения.

Каракачанов определи положението в Македония като "борба за кокал". Според него Турция има явно присъствие и там, понеже финансира партия, която проповядва религиозна политика. Албания също се меси във вътрешните въпроси на Македония, защото 25% от населението на страната са етнически албанци. Той добави, че не е редно други европейски народи да изявяват мнение относно случващото се в Македония, а България "да си мълчи". В заключение, той посочи, че положението на Балканите винаги е било тежко и винаги е имало съревнования.