С промените в Закона за авторското право и сродните му права ще бъдат пресечени опитите за избягване на връчване на наказателния постановления. Това стана ясно от коментара на заместник-министъра на културата Румен Димитров в кулоарите на парламента, след като законотворците приеха на второ четене промените в Закона за авторското право. Новите текстове са инициирани от Съвета за защита на интелектуалната собственост. Мерките затягат мерките срещу нерегламентираното телевизионно съдържание.

Той поясни, че нарушителите на закона няма да могат да се измъкват, както са го правили досега.

Димитров уточни, че досега е имало проблеми при връчването на наказателни постановления, но с промените при регистриране на нарушението, това щяло да се промени. Зам.-министърът отбеляза, че дори лицето да не може да бъде намерено физически, актът ще се смята за връчен. Актовете варират от 2-3 и може да стигне до 10 000 лв. 

Запитан как ще бъдат събрани парите от нарушенията, Румен Димитров отбеляза, че събирането на парите ще става с помощта на оторизирани органи. Той предполага, че до месец ще има нова техника, която да следи дистанционно за нарушенията в сферата на авторското право.