Има позитивна възможност, която не трябва да се отхвърля, за между 140 и 150 народни представители, които да подкрепят съставянето на правителство с третия мандат. Трябва да се използва капацитетът на това Народно събрание да се направи кабинет и да не се залага държавата в този момент на карта.

Това коментира в "Още от деня" по БНТ Найден Зеленогорски, като добави, че след заявената днес на КСНС от ГЕРБ готовност за подкрепи бъдещо правителство с мандата на ПФ или РБ, тогава възможностите трябва да се обмислят добре.

Ние сме в извънредни обстоятелства - слабо или експертно правителство не могат да се справят с такава извънредна криза с бежанци. Само 5 хиляди души мигранти на границата могат да създадат огромен проблем за страната ни, а в Турция бежанците са над 2 милиона, категоричен бе Зеленогорски. В този момент ли трябва да поставяме на карта страната, подчерта съпредседателят на парламентарната група на РБ.

Не може държавата да се хвърля в хаос и безвремие, кризите в региона са много, това трябва да се управлява. Левицата търси реванш, но ние искаме правителство с дясно-центристки профил или патриотичен кабинет с подкрепа на дясно-център силите, за да сме сигурни, че курсът на страната няма да се промени, допълни съпредседателят на Реформаторите.

Той подчерта, че за РБ е важно мнозинството да докаже капацитета си чрез приемането на десен бюджет за 2017 година, антикорупционния и антитерористичния закони, съдебната реформа, промените в НК и НПК и процесуалните закони, да се продължи превъоръжаването, да се следва започнатото в образованието и здравеопазването, както и разумна промяна на изборните правила, която да не се прави "на коляно".

Попитан за пенсии от 300 лева, той каза, че РБ ще има разминавания с ПФ по отношение на популизъм в бюджета. Ние обаче винаги сме намирали баланса и златното сечение, добави той. За съдебната реформа отговори, че ако дойдат БСП и ДПС на власт, със сигурност никакви съдебни реформи няма да има и ще върнат страната в изходна позиция, така че не приема критика за този сектор.

Зеленогорски бе категоричен, че се подценява опасността от мигрантския натиск. Относно Харманли коментира, че трябва план за предотвратяване на такива кризи и на други места, а МВР и правителството са реагирали адекватно.

За РБ той каза, че е преподписано споразумението на Блока без ДСБ и с БНД. Политическото тяло на РБ работи ефективно, предвиждаме нови органи, през януари - съюзен конгрес, работим по индивидуално членство, ще усъвършенстваме и развиваме Блока, допълни той. Попитан дали на ИС на РБ ще се кани Радан Кънев, Зеленогорски отговори, че след като той сам е обявил, че е напуснал РБ, е неудобно и за двете страни да бъде канен.

Според Зеленогорски оставката на кабинета е била нелогична на фона на доброто финансово здраве е страната, икономическия ръст, по който България е втора в ЕС, спад до 7 % на безработицата, добро темпо на реформите в образованието, здравеопазването, икономиката, превъоръжаването. Ние бяхме против това резултатите от мажоритарните президентски избори да водят до оставка на кабинета - беше грешка, каза още той. Оставяме резерв от 13 милиарда лева и левите ще го похарчат, защото винаги десните събират, а левите харчат, добави Зеленогорски и посочи, че тази нестабилност ще се отрази негативно върху приходите, защото вече има стъписване в средния ешелон на администрацията. Хората се чудят защо да работят усърдно, ако утре ще бъдат уволнени от поредицата следващи управляващи, обясни той.