Земеделският министър Кирил Вътев е поискал съдействие от Съвета на министрите в Брюксел за разрешаването на проблема с вноса на украински слънчоглед и сухо мляко у нас, съобщи БНР.

По думите му в складовете у нас още има остатък от миналогодишната реколта, а от новата се очакват над 2 000 тона слънчоглед. "Очаква се Украйна да произведе около 12 - 14 000 тона, а за съжаление нейните производствени мощности за преработка на слънчоглед са бомбардирани и не функционират. Този слънчоглед трябва да отиде някъде. В Европа най-големите преработвателни предприятия се намират в Украйна, в Румъния и в България", заяви Вътев. По думите му преработвателните предприятия в Румъния и България с не могат да се справят с този голям обем.

В Брюксел министърът на земеделието е поставил и проблема с дъмпинга в цените, който се създава от украинското сухо мляко. "Българските млечни животновъди изпитват огромни затруднения в момента. Поисках и допълнителна държавна помощ да бъде разрешена за тях", отбеляза той.

Властта обещава подкрепа на всички нива за производителите на храни

Властта обещава подкрепа на всички нива за производителите на храни

Смесени екипи на МФ и МЗХ следят за ценообразуването от фермата до магазина

Информация за изказването му беше разпространена и от БНТ. По думите на Кирил Вътев България ще има сериозен проблем с преработването на слънчогледа от новата реколта, ако забраната за внос на слънчогледово семе от Украйна бъде премахната след 15 септември. Страната ни и останалите четири държави на първа линия настояват ограничителните мерки на ЕС за вноса на слънчогледово и рапично семе, пшеница и царевица да бъдат удължени.

Земеделските министри осъдиха в Брюксел прекратяването на зърнената сделка от страна Русия и руските бомбардировките върху украинска инфраструктура, свързана с износа на зърно.

Искаме удължаване на забраната за внос на украинско зърно

Искаме удължаване на забраната за внос на украинско зърно

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев