Държавата ще подкрепя българските производители на храни не само финансово, но ще защитава интересите им на всички равнища. Такъв ангажимент е поет на среща в Министерския съвет на премиера Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и земеделския зам.-министър Деян Стратев с представители на 35 организации в животновъдния сектор. Информация за разговорите бе разпространена от правителствената пресслужба.

По думите на животновъдите без по-сериозна помощ от държавата след няколко години България няма да произвежда храна и ще внася всичко. Като основни проблеми в сектора те определят високата себестойност на продукцията, ниските изкупни цени, трудният достъп до подкрепа и недостатъчен размер на субсидиите.

Част от участниците в разговорите са против поредно удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна. Техните аргументи са, че това оскъпява фуражите, а оттам и крайния продукт, което води до по-високи цени на храните в магазините и повишава инфлацията.

Животновъдите настояват МЗХ да спаси българските овце и кози

Животновъдите настояват МЗХ да спаси българските овце и кози

Драстично са намалени субсидиите по подкрепа на застрашените от изчезване местни български породи животни

Производителите искат държавата да спре нелегалния внос на хранителни продукти от съседни държави, който подбива цените на българската продукция. Те протестират срещу политиката на големите търговски вериги, които купуват тяхната стока евтино и я продават на крайните клиенти на двойна цена. Животновъдите настояват за проверка на ценообразуването на хранителните стоки от фермата до магазина. "Смесени екипи от Министерството на финансите и Министерството на земеделието и храните вече работят по този въпрос", увери Асен Василев.

Депутатите решени да спасят родното земеделие

Депутатите решени да спасят родното земеделие

Темата поставиха от ДПС, като извикаха в пленарна зала земеделския министър Кирил Вътев

Производителите са единодушни, че Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони за периода до 2027 г. на представеният от служебното правителство не отчита достатъчно техните интереси и настояват за неговата преработка. Те са готови да участват в подготовката на нормативните документи, за да повишат ефективността им.

Според финансовия министър в бюджета са предвидени максималните помощи за сектора, но има голямо забавяне по отношение на подготовката на някои документи от служебното правителство, което сегашният кабинет се опитва да навакса. По думите на Василев втората част от парите за земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна са заложени в проектобюджета за 2023 г., който се очаква да бъде приет от парламента до края на тази седмица. Предвижда се те да бъдат изплатени на производителите през септември т.г.

Синдикати, земеделци и кокошка на протест пред НС заради ниски заплати

Синдикати, земеделци и кокошка на протест пред НС заради ниски заплати

Възнагражденията варирали между 1000 и 1200 лв.