Народното събрание обсъди проблемите на селското стопанство. Темата поставиха от ДПС, като извикаха в пленарна зала земеделския министър Кирил Вътев.

България през последните години се е превърнала във вносител на селскостопански продукти, посочи Джевдет Чакъров. ДПС настоява селското стопанство да се превърне в национален приоритет.

Формацията вижда разруха в сектора. 85% от обработваемата земя е заета от зърнени култури, изтъкна Чакъров. Затова и голяма част от плодовете и зеленчуците у нас са вносни. Млечните ни продукти са поскъпнали драстично. Между 400 и 800 лева годишно е загубата на фермерите от една крава и това води до фалити.

До 2 месеца МЗХ да представи план за по-справедливо разпределение на директните плащания за стопаните, настояват от ДПС, както и да се изготвят измененията в стратегическия план за развитие на земеделието. ДПС настоява до месец ведомството да представи план за възстановяване на Напоителни системи.

България използва земята си за производство на най-евтиното, каза и Росен Костурков от ПП/ДБ. Затова и формацията иска промяна на стратегическия план. Той иска повече време за изготвяне на план за възстановяване на поливните системи и предлага това да стане до 6 месеца.

ГЕРБ подкрепят идеите. И БСП подкрепят предложението на ДПС.

Министър Кирил Вътев обеща да бъде изменен стратегическия план. Ще бъде актуализиран слот анализа, изтъкна той. Ще бъдат преоценени нуждите на сектора и методиките за подпомагане на бранша. Ще въведем автоматизация на системите, изтъкна Вътев.

Предвижда се мярка за подпомагането на производителите за поливане на стойност 16 милиона лева. Прави се анализ на агрохранителната верига, който ще покаже най-слабите звена. Възстановява се дирекция Хидромелиорации, обяви земеделският министър.