И днес две фермерски асоциации продължиха протестните действия. Този път земеделците блокираха граничния пункт "Илинден-Ексохи", съобщи БНР.

От Националната асоциация на картофопроизводителите заявиха, че "няма да участват в уговорени мачове" и замразяват членството си в Българската аграрна камара. Те не подкрепят подписването на меморандума с правителството и ще продължат ефективните действия.

Картофопроизводителите настояват кабинетът да поиска преразглеждане на Европейската зелена сделка, да бъде спрян вносът на продукти от трети страни, които не отговарят на европейските стандарти, както и допълнителни компенсации за фермерите в планински и полупланински райони.

Сдружението "Обединени земеделски производители" също не подкрепя споразумението и настоява за нормативни промени за държавното подпомагане на сектора, също за данъчни и регулативни облекчения.

Припомняме, че вчера земеделските производители заявиха на брифинг в Министерски съвет след среща с премиера акад. Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев, че спират ефективните протести, с които блокираха ключови пътища в страната четири дни.

Властта се съгласи да подпомага всички зърнопроизводители, но в различна степен

Властта се съгласи да подпомага всички зърнопроизводители, но в различна степен

Загуба ще трябва да доказват само големите производители

По рано днес по БТВ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара заяви, че Всичко това, което вчера се договаряли с кабинета е било на думи.

"Очакваме днес да получим проекта на споразумение с правителството, който да го обсъдим на оперативни съвети и най-късно в понеделник да бъде одобрен от наша страна и подписа", каза още той. 

За земеделците било важно фермерите да получават същата помощ, която са получавали 2022-2023. На поредица от срещи ние ясно и категорично излагахме нашите искания от самото начало и казахме, че няма да отстъпим от тях. Те са разделени в три групи: краткосрочните финансови цели за всички сектори, без зърнопроизводството, да се запазят ставките, които са били за подпомагане на фермерите 2022-2023; за сектор "Зърнопроизводство" - до 3000 декара да получават безусловно по 20 лв. на декар, обясни Караколев.

Той бе категоричен - земеделците поставили исканията си пред властта преди три седмици и след кръг от преговори търсели и аргументирали исканията си. В крайна сметка вчера всичко, което искали земеделците от властта било прието, доволен е Караколев.

Очаква се утре, на среща със земеделския министър Кирил Вътев, да бъдат прецизирани всички текстове по споразумението и то ще бъде подписано в понеделник.

В същото време от инициативен комитет, обединяващ работещи в аграрния сектор, съобщиха, че искането за оставка на министър Вътев продължава.

"Не можем да бъдем подкупени", твърдят в разпространено до медиите отворено писмо служителите.

Според тях протестите за оставката на министъра на земеделието останаха скрити от медиите. От инициативния комитет призовават всички земеделски производители, които не са съгласни с прилаганата политика в сектора, както и от постигнатите псевдодоговорености с шепа подбрани хора и настояват за оставката на министър Вътев, да продължат протестите по места от понеделник и да излязат на мащабен протест във вторник - 13.02.2024 г. пред сградата на Министерски съвет в София.

Протестите на земеделците спират, след като си стиснаха ръцете с властта
Обновена

Протестите на земеделците спират, след като си стиснаха ръцете с властта

Спират се ефективните протести