Зърнопроизводителите и властта се разбраха. На брифинг в Министерския съвет след среща със зърнопроизводителите премиерът акад. Николай Денков заяви, че в неделя ще се редактира текстът на споразумението, за да придобие краен вид и в понеделник ще бъде подписано.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов заяви, че има разбирателство по точките на декларацията. Спират се ефективните протестни действия, категоричен бе Проданов. Ще се изготви текст на споразумение на бранша с премиера и ще бъде разписан.

От Българската аграрна камара заявиха, че по отношение на законодателната инициатива ще се прегледат законите и ще се разпишат. БАК благодариха на премиера, че всички срещи са се провеждали конструктивно и в добър резултат за бранша. Видяло се, че никой няма да бъде ощетен и няма да бъде взето от някои друг бюджет, за да бъде дадено на земеделците.

Земеделците не отстъпват от червените линии пред властта

Земеделците не отстъпват от червените линии пред властта

Дали ще се стигне до разбирателство с властта, не можело да се каже

Денков обясни още, че средствата за земеделците ще се осигурят от бюджета на Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие". Средствата се осигуряват от преобразуване на вътрешни бюджети, без да засяга всички други планирани мерки. Няма да има нужда от актуализация на бюджета, увери премиерът. Част от дискусията била за това, че най-малките производители, които са с до 300 хектара, няма да има нужда да доказват загуби. За по-големите земеделци чрез една опростена справка на разходите и приходите ще трябва да докажат, че са на загуба, за да получат подкрепа.

В бюджета за следващата година ще се коментира как да бъдат разпределени средствата, за да се подобри конкурентоспособността на останалите сектори и да няма ощетени земеделци, уточни Денков.

Оранжерийните производители поискаха оставката и на Денков

Оранжерийните производители поискаха оставката и на Денков

МС е обладан от тъмни сили

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че от Европа не идват средства за помощ по Украйна. 72 000 тона е внесеният слънчоглед от Украйна с или без лиценз. Информацията се засича от Агенция "Митници" и БАБХ. Интересното е, че числата съвпадат и с украинската страна, която следи експерта. Чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на земеделието, чрез преструктуриране на бюджета на ДФ "Земеделие" не се получава нищо изненадващо и няма да има ощетени земеделски производители, уточни Вътев.

Той обясни, че това, което е договорено като споразумение, касае абсолютно всички земеделци.

"По-добре ги питайте за какво ще протестират", каза Вътев в отговор на въпрос на заканите на оранжерийните производители и тяхната готовност за протест с искане за оставката на земеделския министър, и на премиера акад. Николай Денков.

Четвърти ден земеделци блокират възлови пътища в страната
Обновена

Четвърти ден земеделци блокират възлови пътища в страната

Исканията им остават непроменени