Земеделците отменят готвения протест. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов с производителите, ресорния министър Румен Порожанов и вносителя на спорния законопроект за горивата Емил Димитров-Ревизоро.

Ще бъдат събрани становищата на бранша и консенсусния текст ще бъде внесен за разглеждане в пленарна зала. За да се подготви браншът за новите изисквания, текстовете се предвижда да влязат в сила от следващата година.

След срещата земеделският министър Румен Порожанов посочи, че през последните дни е имало интензивни разговори по законопроекта. Спорният момент е, че земеделският производител се третира като търговец. Затова земеделците трябвало да отговорят на редица регулации, което не им се харесва. Тези регулации нарушават съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре поне в контролната си част, изтъкна Порожанов.

Освен това се създавала допълнителна административна и финансова тежест за земеделците. Намерен е баланс в предложенията на Ревизоро. Този сектор е вече на светло, убеден е земеделският министър.

На свой ред депутатът от ОП Емил Димитров е готов между първо и второ четене лично да внесе поправките на бранша и МФ, за да спести време и законът да бъде приет. Земеделците няма да понасят административна и финансова тежест, обеща народният представител. Всички производители декларирали, че нямат намерение да търгуват с горива. Всички спорещи страни са "за" санкции срещу нерегламентираните бензиностанции, нелегални резервоари и срещу всички в сенчестия бранш.

Премиерът Бойко Борисов обещал ГЕРБ да подкрепи проекта.

Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите благодари на премиера и министър Порожанов, че съдействали за разрешаване на създалата се ситуация. За момента проблемът е решен, доволен е той. Отменяме протеста, съобщи Костадинов.

Припомняме, миналата седмица земеделските производителите насрочиха протест за утре, 3 април, заради промени в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Земеделските производители настояват да бъдат извадени от обхвата на този закон.

Комбайни и трактори тръгват към бензиностанциите на 3-ти април

Комбайни и трактори тръгват към бензиностанциите на 3-ти април

Земеделците "изтеглили късата клечка"

Земеделците са категорични, че те не са търговци, а ползватели на горива. Затова и нивомерите, които ще бъдат задължени да поставят за закупените и съхраняваните от тях горива за собствени нужди, са излишни, но те ще струват на бранша 100 млн. лв.