Зареждане на земеделска техника в бензиностанции. Така ще протестират земеделските производители на 3 април. Това стана ясно на съвместна пресконференция, в която участваха национално представителните организации на земеделските производители. Протестът се подкрепя и от Националния съюз на земеделските кооперации и от 29 браншови организации в сектор земеделие. Поводът за него са промените в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Земеделските производители настояват да бъдат извадени от обхвата на този закон. Според тях промените са лобистки.

Целта на нормативните промени е да бъдат обхванати горивата, които не са обложени с ДДС. Земеделците са категорични, че те не са търговци, а ползватели на горива. Затова и нивомерите, които ще бъдат задължени да поставят за закупените и съхраняваните от тях горива за собствени нужди, са излишни, но те ще струват на бранша 100 млн. лв.

Въвеждат такса за трактори и селска техника

Въвеждат такса за трактори и селска техника

Годишната такса е за движение на извънгабаритни превозни средства

В обща декларация на браншовите организации се посочва, че проектозаконът е в противоречие с останалата част от законодателството и нормативната уредба. Те са категорични, че земеделските производители не осъществяват икономическа дейност и търговия, свързана с нефт и продукти от нефтен произход, за да подлежат на регистрация по други действащи специализирани закони. "Ние искаме земеделските производители да не се третират като бензиностанции", заяви Явор Гечев от Националния съюз на земеделските кооперации.

От бранша са категорични, че ако някой купува контрабандно гориво, той ще го сложи в друга цистерна, а нивомерите, които са задължени по новите закони да монтират, не решават контрабандата на гориво. Използваното от земеделците гориво е с платен акциз, мито и ДДС, а в момента, в който се изкарва горивото, което са си закупили, то се изнася по конкретни маршрутни карти, определени за всяка земеделска култура.

Ако целта на закона е да бъдат обхванати случаите, в които хора, които се занимават с търговия с горива, се регистрират като земеделски производители, то контролът следва да е на входа на системата, настоя Гечев. Той поясни, че в така написаните текстове в закона- земеделските производители са от кофти страната и са "изтеглили късата клечка".

"В държавата има едни други, които никой не ги проверява", настоя той.

"Ние не сме бензиностанции. Ако някой има ведомствена бензиностанция и продава гориво това не е земеделецът. Шизофренно е поведението на държавата, когато не може да спре танкер, а го търси в 11 хиляди села", коментира още той.

Зърнопроизводителите искат да карат тракторите си по пътищата срещу такса

Зърнопроизводителите искат да карат тракторите си по пътищата срещу такса

Сега ги глобяват дори за пресичане на път

Гечев отбеляза, че в цял свят земеделието е под черта, защото си има специфики. Това, което казваме, че този закон в един момент са се появили земеделците вътре и са дописани, в шестте икономически дейности - търговия на едро, на дребно, съхранение и газовите връзки.

Казват ни, че сме в търговията на дребно - ние не извършваме търговска дейност. Това ни е средство за потребление и подлежим на достатъчно контрол, коментира още Гечев. Според него е абсурдно, положението да търсим нелегалното гориво в 11 хиляди села. "Самата философия е изконно погрешна. Ние сме най на далавера да имаме маркирано гориво", категоричен бе Гечев.

"Няма луд земеделски производител, който да ползва контрабандно гориво. Не може да си върнеш 20% от ДДС и да възстановиш акциза на горивата - този закон третира земеделските производители като търговци и техните обекти за съхраняване на собствено гориво като бензиностанции. Това ще оскъпи ползваният от тях бензин средно с 40- 50 ст на литър", обясни още Гечев.