Зърнопроизводителите настояват за разрешение тяхната извънгабаритна техника да може да се движи по републиканските пътища срещу определена пътна такса. Липсата на алтернативни пътища принуждава земеделските производители да ползват тези друмища при действия по отглеждането и прибирането на земеделска продукция.

Пред БНР от Асоциацията на зърнопроизводителите обявиха, че се подготвят промени на наредбата, която ограничава движението на селскостопанска техника по републиканската пътна мрежа. Промените включват разрешение за движение на извънгабаритната техника срещу определена пътна такса при определени условия, но въвеждането им се бави, поясниха земеделците.

"При агротехническите мероприятия по отглеждането и прибирането на земеделска продукция, земеделските стопани се налага да използват пътищата, отворени за обществено ползване по Републиканската пътна мрежа", обясни Светослав Русалов от Асоциацията. Причината е че липсват алтернативни пътища, които могат да се ползват от трактори и вършачки.

Русалов припомни, че извънгабаритните машини на зърнопроизводителите са в нарушение на наредба 11 чл. 8 от 2001 г. За това се налага да вземат маршрутите си от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и да ги съгласуват с пътна полиция.

"От 2010 г. започнахме да провеждаме разговори с АПИ, с контролно-техническата инспекция, с Пътна полиция и с експерти от МРРБ. Вече пета година няма промяна на тази наредба. През този период много наши колеги бяха глобявани дори за пресичане на такъв път от едната до другата страна. Настояваме да бъдат нанесени промените в Наредба 11, които договорихме на последната среща, тъй като предстои новият сезон", допълни Русалов.