По въпроса за конфликтите в царската партия депутатът Атанас Щерев каза, че решенията и резултатите от гласуването на конгреса ще бъдат обжалвани както в самата партия, така и в съда.

Твърденията на част от актива на жълтата партия са, че изборът на политическия съвет е манипулиран.
След снощната сбирка в централата на НДСВ, където всички очакваха заседание на съвета, което не се състоя, говорителят на партията Станимир Илчев съобщи, че може би ще се създаде група от депутати, която да провери легитимността на решенията на конгреса.
В същото време обаче зам. председателят на партията Милен Велчев отбеляза, че с лидера Сакскобургготски подобно нещо не е обсъждано.

Същевременно Велчев заяви, че е готов да подаде оставката си, но само ако Симеон Сакскобургготски му я поиска.  

От 2001 г. царят е повлечен надолу от това управление на партията, каза Антон Станков, бивш правосъден министър в кабинета на НДСВ, довчера съдия в СГС и настоящ член на политическия съвет на НДСВ.

Пред БиТиВи Станков аргументира думите си с примера за напускането на Новото време - което лиши НДСВ от мнозинство в 39 Народно събрание, и за неефективната партийна политика на жълтата партия, която довежда до постоянна загуба на гласове.

Въпреки тази своя позиция Станков посочи, че новото ръководство на партията ще продължи да работи с парламентарната група и министрите на жълтата партия в кабинета.
По думите на Станков, ако даден министър работи добре, той не трябва да бъде сменяван.

Според бившия вече магистрат тази дискусия е трябвало да се състои на конгреса, а не след него - „но и на самия конгрес се видя, че НДСВ е жива партия, защото има критики".
Самият Антон Станков допълни, че би бил доволен от наличие на опозиция в партията.

„Ако те са с царя, те сигурни ли са, че той е зад тях?" Този въпрос зададе Антон Станков на опонентите в партията и по-конкретно към Атанас Щерев.

От своя страна Владимир Каролев отново посочи Пламен Панайотов - човек, дължащ политическата си кариера на Симеон, като един от организаторите на манипулациите, довели до криза в партията.

Щерев потвърди, че в момента и в НДСВ, и в БСП има сериозни сътресения, които се дължат на „невъзможността да се вземат важни решения, като оценка на политическата обстановка и решения за управлението на държавата.
Депутатът посочи обаче, че въпросът за излизане от коалицията не е бил обсъждан на конгреса.