Правната служба на Европарламента няма възражения към данните, предоставени от Румяна Желева.

Становището на правната служба на Европейския парламент оневинява Румяна Желева, съобщиха от Европейската Народна Партия. ЕНП обяви, че няма да оттеглят кандидатурата й, и тя ще стане еврокомисар.

"Румяна Желева не трябва да се оттегля, няма план Б, ще я защитаваме до край и тя ще стане еврокомисар.", заяви лидерът на ЕНП Жозеф Доул по време на заседанието на парламентарната група на партията. По думите на Доул, той лично е убедил Румяна Желева да не се отказва.

Жозеф Доул е казал още, че е в постоянна координация с българския премиер Бойко Борисов и с председателя на ЕК Жозе Барозу, които също категорично подкрепят кандидатурата на Желева.

ЕНП ще продължи контактите си с политическите координатори в Комисията по развитие, която изслушва Желева. Тази вечер Доул ще разговаря отново с Жозе Барозу, за да не бъде провалена новата Европейска комисия.

От ЕНП са решили също, че няма да допуснат ново изслушване на Желева. Те заявиха, че имат две цели: първо, на предварително обявената дата 27 януари да има амбициозна и силна нова Комисия и второ, да не губят свои хора по пътя към нея.

"Няма да оставим социалистите да спечелят политическата игра и да вземат за заложник целия процес.", заявяват от ЕНП. Според тях, становището на Правната служба към ЕП окончателно ще оневини Желева.

Документът, който вече е пратен на парламентарните лидери, според представители на ЕНП, потвърждава неофициалните информации, че няма констатирани нередности. Това обаче важи само за декларацията, подадена от Желева в края на миналата година, в качеството й  на кандидат комисар. Юристите на се разследвали предишни периоди и данните за тях.

Фактите, изложени в заключението на правната комисия, са базирани само на документите, представени от DEVE.
На базата на тези документи може да се констатира, че Румяна Желева е била единствен собственик и мениджър на „Глобъл консулт" на 14 юни 2006 г. и мениджър на същата компания от 28 февруари 2008 г. до 28 февруари 2009 г.

Колкото до връзката  с „Аутоспа" ООД (преименуваната Глобъл консулт") предоставената информация показва, че на 22 април 2009 г. компанията е притежавана 100% от друг човек.

От предоставените декларации, отнасящи се до 2007 г., 2008 г. и 2009 г., става ясно, че позицията на мениджър на „Глобъл конулт" е посочена сред постовете, които е заемала Желева.
В декларацията, отнасяща се до 12 ноември 2007 г. в под секцията професионална дейност, Желева е посочила, че няма нищо за деклариране.