Ръкавицата е хвърлена към тези хора, които са призвани да строят пътната и железопътната инфраструктура.

Това заяви транспортният министър Росен Желязков при откриването на лаборатория към Катедра "Пътища и транспортни съоръжения". Церемонията се състоя в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Необходимостта от изграждането на инфраструктурата предполага и нужда от подготвени кадри, акцентира Желязков, като според него през следващите десетилетия развитието на инфраструктурата ще бъде основен приоритет.

"Вие, студентите ще бъдете душата на свободните професии в България", подчерта транспортният министър и увери, че ще бъдат търсени на пазара на труда. Тази професия в следващите години ще бъде предимство, според Желязков, но и предизвикателство за правителството.

Пътната инфраструктура има значение за намаляване на жертвите и то не само за да не стават катастрофи, но и да няма и загинали, изтъкна ректорът на УАСГ Иван Марков. Той е убеден, че с новата лаборатория ще бъде повишен интересът към пътното и инженерно строителство.

Той вижда няколко приложени политики при осъществяване на проекта за лабораторията - целенасочената държавна политика в сферата на образованието и политиката по отношение на безопасността на движението.

Според него ясно е, че в този поливалентен университет "сигурно е по-секси да си интериорен дизайнер, отколкото инженер", но Желязков призова студентите да използват всички възможности, които им дава лабораторията и като цяло университетът.