Развитието на железопътната връзка по направление "Изток - Запад" е един от най-ефективните начини за превоз на стоки и товари между държавите от двата континента.

Това мнение изразиха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и заместник-министърът на външните работи на Република Азербайджан, който е и главен преговарящ с Европейския съюз и Световната търговска организация - Махмуд Мамад- Гулиев.

Министрите от двете държави подчертаха и необходимостта от развитието на пътните и железопътните връзки по направлението Персийски залив - Черно море, съобщиха от Министерство на транспорта.

На срещата бяха обсъдени възможностите за съвместно сътрудничество. Московски посочи възможностите, които българските черноморски пристанища и техните терминали предоставят за превозването на различни видове товари между страните от Черноморския и Каспийския региони.

От своя страна, заместник-министър от Азербайджан заяви, че портовете могат да се използват и за доставки на природен газ.

Използването на потенциала на речните ни пристанища при извършването на международни превози по направлението Европа - Азия също беше една от темите на разговора.

Очаква се през втората половина на тази година експерти в сферата на информационните и комуникационните технологии от Азербайджан да посетят България, за да обменят опит със своите български колеги по различни теми от взаимен интерес. Предвидено е и те да обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничеството между страните.

Поводът за посещение на заместник-министъра от Азербайджан е отбелязването на 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан.