Директорът на Дирекция "Управление на собствеността" към НС Димитър Радонов е освободен  по негово желание.

Това съобщи Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, цитирана от БНР.

Тя поясни, че той е отговарял за обществените поръчки. В това си качество в края на декември 2008 Радонов е подписал договор, с който Народното събрание е купувало компютри и принтери за Народното събрание на стойност 522 324 лева с ДДС

Единичната цена на преносим компютър е 2570 лева без ДДС.

Да не се помислите, че става въпрос за някакви много луксозни компютри. Моят личен компютър, който е от същата марка, струва 980 лева, посочи Цачева.

Тя допълни, че договорът вече  е изпратен на разследващите органи, за да се прецени каква е загубата за Народното събрание от тази обществена поръчка.

Припомняме, проверка установи, че в Главна дирекция "Досъдебно производство" към МВР са доставени над 1 000 принтера на изключително завишени цени.

Общата стойност на купената техника е 2 794 800 лева.

Председателят на Народното събрание съобщи още, че администрацията на Народното събрание е намалена с 90 бройки.

По думите й това са хора в предимно пенсионна възраст. Други 12 са съкратени, тъй като са били назначени в края на мандата на предишното народно събрание, без това да се е налагало.

През последния месец броят на служителите в НС е редуциран с 15%, обясни още Цачева. Няма напрежение и политическа чистка в администрацията на парламента, посочи тя.

Председателят на НС допълни, че съставът на нейния кабинет е намален от 6 на 4 служители. Освен това всеки един от заместник-председателите ще има по един съветник, а не по двама, както е било до сега.