Сива икономика

 

"Сега":

1 милион българи преживяват с доходи от сивата икономика

 

Около 1 милион българи си докарват доходи от сивата икономика, за да вържат семейния бюджет. Това обяви вчера зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Общо работещите у нас са малко над 3 млн. души.

"Повечето са хора, които работят за много малко пари, и те не им стигат да покриват нуждите си. Затова, ако си учител например, си докарваш допълнително, като даваш частни уроци. Или когато една шивачка прави 200 якички в цеха за по 15 стотинки, но взема у дома си още 100 и ги шие на личната си машина, това също е сива икономика", обясни Димитров. "Златните" сиви сектори са търговията, услугите, ремонтните дейности.

 

 

Арести

 

 

"24 часа":


Арест за бившия областен на Добрич за терен край морето


Задържани са ексобластният управител на Добрич Ердинч Хаджиев и директорът на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев.

Това съобщи за "24 часа" шефът на ОДМВР в Добрич комисар Стефан Йончев.
Двамата са извикани вчера следобед в полицията и им е повдигнато обвинение за злоупотреба със служебното положение.

Според запознати става дума за продажба на държавна собственост с компенсаторки, които не са заявени в държавния депозитар. Имуществената вреда е за над 166 хиляди лева.

 

"24 часа": 


След третия по ранг в МВР арест и за шеф на агенция


Главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина, бивш наш консул в Париж, политик и разузнавач - Стефан Николов, е поредният обвиняем по делото за разбития канал за уреждане на молдовци и украинци с българско гражданство. Той е задържан вчера следобед в следствието.

Арестът минал тихо и кротко без участие на спецполицаи след претърсване на кабинета на Николов в президентството и обиск на жилището му.

 

 

Криза

 

"Стандарт":

Работим до четвъртък

 

Петък става истински ден на майстора. Кризата може да ни зарадва с тридневен уикенд. По-дългата почивка се препоръчва на малките и средните фирми, за да пестят от заплати и осигуровки. Идеята е на синдикатите и вече е предложена на Икономическия и социален съвет. Такава практика има в Малта, обясни зам.-шефът на КНСБ Пламен Димитров. И сега у нас работодателите масово режат работното време, но това в повечето случаи е незаконно.

 

 

 Братя Юзеирови с нов проект за партия

 

"Труд":

Юзеиров пак прави партия


Единия от братята Юзеирови от поповското с. Славяново стои в основата на новосформиращата се партия ОТОМАН. Това е абревиатура, означаваща "Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък", предаде агенция БГНЕС.

По звучене абревиатурата обаче лесно се свързва с Турция, позната в миналото като Отоманска империя.

 

 

Корупция

 

"Стандарт":

Парола "Кошница" за рушвет в Темида


Магистрати си искат рушвети с парола "Кошница с плодове". За това алармира заместник главният прокурор Валери Първанов вчера след представянето на отчета на Инспектората при Висшия съдебен съвет (ИВСС). Дясната ръка на обвинител номер 1 Борис Велчев обясни как в момента за корупция се проверяват близо 60 магистрати. Образувани са 20 досъдебни производства, а останалите 40 са на ниво преписки.

 

 

Проверяват университети

 

"Дневник":

Всеки трети университет - с нарушение

 

Прокуратурата проверява сигнали за нарушения в 10-12 държавни университета (общо са 36), като все още няма резултати по никой от случаите, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов. Парламентарната комисия по корупция е сезирала обвинителите за злоупотреби и подкупи в три висши училища - Югозападния университет в Благоевград, Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Стопанската академия в Свищов.

 

 

Темида

 

 

"Новинар":

Куйович свидетел на Петков срещу Юрген Рот


Черногорецът Будимир Куйович, който излежава присъда за трафик на наркотици, ще даде показания по делото, заведено от бившия вътрешен министър Румен Петков срещу германския журналист Юрген Рот. Това стана ясно на заседанието в Софийския районен съд. Освен Куйович по делото показания ще дадат и бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и настоящият шеф на митниците Ваньо Танов. Съдът не допусна гражданския иск от 10 000 лв., който Румен Петков искаше да заведе срещу германеца.

 

Бедствие

 


"Стандарт":

 200 семейства не спят, чакат вълната


Брегово се готви за евакуация. Ако прииждането на водите на Тимок продължи, ще бъдат наводнени 200 къщи. Вчера местният щаб разработи план за евакуация на живеещите в тях. По улиците чакат автобуси на Гражданска защита и 4 автомобила на Гранична полиция. Те са готови да превозят хората от застрашените къщи до училището и сградата на домашния социален патронаж. Осигуряват се и храна, вода и медицинска помощ. Тимок приижда заради снеготопенето, но и заради връщащите се от Дунав води.