24 часа

100-килограмови кучета "мигранти" нахлуват от Турция

След нелегално навлизащите през Странджа мигранти нова опасност се задава от Турция. Гигантски кучета от породата “Кангал” нахлували на глутници и стряскали жителите на община Малко Търново, оплака се кметът Илиян Янчев. Бездомните песове си търсели нова територия у нас, като минавали през участъците, където не е довършена телената ограда за спиране на мигрантите.

Кангалът е турската порода овчарско куче и се отличава с голям ръст.

„Труд”

37 отсъстващи депутати "избраха" Кунева за просветен министър

След процедурни хватки вицепремиерката Меглена Кунева бе избрана за образователен министър с пет депутатски гласа повече от гласувалите „против“ и „въздържал се“. В подкрепа на кандидатурата и бяха 104 народни избраници (80 от ГЕРБ, 13 от Реформаторския блок (РБ), 8 от БДЦ и независимите Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев - б.а.), а общо 99 гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Изборът мина с помощта на отсъстващите депутати - 37 души. Най-много липсващи народни представители имаше в групите на ДПС (9) и „Атака“ (6), които по принцип гласуваха „против“ Кунева, но с отсъствието си на практика помогнаха да бъде избрана.

„Стандарт”

ЕС губи 110 млрд. евро без Шенген

Краят на Шенген ще струва на Европа около 110 млрд. евро през следващите десет години, съобщиха френски анализатори, цитирани от "Ройтерс".

Спадът в трансграничните туризъм и търговия, който ще настъпи след евентуално прекратяване на свободното пътуване, ще бъде основната причина за това, заяви анализаторският институт към правителството - France Strategie. Само Франция ще изгуби между 1 и 2 млрд. евро в близко бъдеще и 10 млрд. за 10 години - това е 0.5% от БВП.

„Монитор”        

„Тука има“ - „тука нема“ на браздата

Гръцките фермери цяло денонощие си играха на „тука има“ - „тука нема“ с огромната опашка от български ТИР-ове, които до изнемога чакаха на ГКПП Кулата, за да преминат в южната ни съседка. През нощта срещу сряда опашката от чакащи камиони се проточи над 10 км и стигна до с. Марикостиново. Протестиращите гръцки фермери ту проявяваха милост и пропускаха чакащите с дни български шофьори, ту между почерпките с узо спираха движението и затапваха пункта. По изключение и с благосклонността на протестиращите днес през пункта в двете посоки бяха пропуснати 250 ТИР-а, което е най-големият пробив от началото на протеста.

„Сега”

Държавата спешно спасява 20 фалирали общини

20 общини са на практика фалирали и държавата ще трябва да ги спасява с пари на всички данъкоплатци. Те са натрупали прекалено много просрочени задължения и са поели непосилни ангажименти за бъдещи разходи, които няма да могат да покрият. В списъка попадат големи администрации като общините във Видин, Сливен, Дупница, Перник, Велинград. Тези местни управи ще бъдат принудени да приемат оздравителни планове, в това число мерки за завишаване на постъпленията. Държавата ще им отпусне временни безлихвени заеми, като при част от кметовете те могат да се трансформират в безвъзмездна субсидия. Случайно или не, всички закъсали общини, които ще получат помощ, се управляват от кметове на ГЕРБ.

„Дума”

"Форбс": Кристалина не става за ООН

Списание "Форбс" обяви, че България има само една избираема кандидатура за генерален секретар на ООН и това е Ирина Бокова. Изданието подчертава, че двете ни кандидатури, на Бокова и Кристалина Георгиева, са прецедент в дипломацията. Заради сляпо бюрократично високомерие България може да унищожи шансовете си за регионално представителство в ООН, предупреждава Мелик Кайлан.

Английският депутат Дейвид Банерман е отправил питане до Европейската комисия защо Кристалина Георгиева пътува твърде често в различни страни. Според него тя лобира за ООН, а пътуванията противоречат на функциите й като комисар по бюджета.

В България се появиха подозрения, че бламирането на Ирина Бокова се дължи на опитите на бивш външен министър да се уреди с чиновнически пост в ООН.

 „Капитал дейли”

Злато от Брезник - след седем години и 120 млн. лв.

Най-новото златодобивно дружество в страната - "Трейс рисорсиз", което е част от групата на "Асарел – Медет" - Панагюрище, вече може да започне работа по проекта си край Брезник. В края на януари компанията подписа концесионен договор за добив на златно-сребърни руди от находище "Милин камък" край града. До изваждането на първия грам злато има още доста стъпки, но документът е финалният етап от административните процедури. Сега компанията може да започне подготвителните работи и строителството на съоръженията и ако всичко върви по план, до шест-седем години години да започне добив. Инвестицията се оценява на 120 млн. лв.

Прекият собственик на "Трейс рисорсиз" - "Асарел инвестмънт", има още шест находища, които проучва, но концесионираното е най-напред като процедура. Чрез инвестиционното си дружество панагюрското предприятие, което има годишни приходи от порядъка на 400 - 600 млн. лв., навлезе в златодобива през 2012 г.

„Новинар”

Зареждаме карти за метрото и на банкомат

Догодина пътуващите с метрото в София ще могат с банкова карта, с която пазаруват и теглят пари, да пътуват и в метрото. Картата ще се зарежда в автоматите за продажба на превозни документи, които се намират до касите в метростанциите.

В определен брой от тях ще бъде монтирано специално приложение за това. Това е пилотен проект, който в момента се разработва и ще бъде приложен от две банки, съобщи за „Новинар” директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев.

В момента на 10 от 160 автомата за билети на метрото има вградени ПОС терминали и с дебитна карта на една банка може да се купи едно пътуване.