Разкриването на престъпна група от служители на НАП е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"11 души ще бъдат обвинени за участие в корупционни схеми и взимане на подкупи след вчерашната акция в НАП, научи bTV. Според специализираната прокуратура, всички те са участвали в организирана престъпна група. Само един от тях не е данъчен служител, твърди държавното обвинение. Всички те бяха разпитани вчера след мащабната акция в София, Рила и Ботевград." - в. "24 часа".

"300 хил. лв. са намерени и иззети от домовете на служителите от НАП - София, обвинени в организирана престъпна група. Това каза заместник-административният ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Димитър Петров на брифинг във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, извършваща корупционни престъпления, предаде "Фокус". "Сумите, които са намерени и иззети от домовете на служителите на НАП - София, са в размер от около 300 хил. лева в различни валути и бижута. В тази връзка ще има обвинения, свързани с пране на пари, които са свързани с корупционните престъпления, извършени от групата. Структурата е била основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли своите роли, въздействали са върху членовете на екипите и така са координирали своите действия. Като дори се е стигало до моменти, в които определени търговци, които не са могли да отговорят напълно на изискванията за сумите, които са им били поискани, са се договаряли с данъчните служители с оглед на възможностите си", каза още той и уточни, че така по преценка са били взимани вещи, които биха могли да задоволят битовите нужди на служителите на НАП." - в. "Стандарт".

"Прокуратурата обвини 11 души след акцията в Националната агенция за приходите вчера. Това съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, цитиран от БТА. По думите му това е първата и най-голяма група от данъчни служители, разкрита от спецпрокуратурата и ГДБОП.

Гешев обясни, че освен за подкупи, част от данъчните ще бъдат обвинени и за пране на пари. Той обясни, че арестуваните са от инспектори до началници на сектори. Гешев добави, че данъчните вземали между 500 и 5 хил. лева в зависимост от бизнеса на търговеца и начина, по който изглеждал обектът. Заместникът на Гешев - Димитър Петров, обясни, че за част от данъчните прокуратурата ще иска постоянни арести. В домовете на арестуваните са намерени около 300 хил. лева и скъпи бижута. Според прокуратурата ръководителите на екипи в НАП освен че давали разпореждания как да бъдат проверявани търговци, дори вземали вещи от обекти, които не можели да си платят исканите пари, като така задоволявали битовите си нужди. На разследващите съдействали редица изнудвани за пари. Гешев заяви, че прокуратурата няма да допусне тези свидетели да бъдат "натискани". Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обобщи, че елиминирането на тази група било много важно. Част от служителите на НАП имали за задача да получават навреме информация за антикорупционни операции и да я предават на заинтересовани лица." - в. "Дневник".

"Досъдебно производство е образувано преди месец за организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления. Част от лицата ще бъдат в различни комбинации привлечени и за т. нар. вторични престъпления - подкупи в съучастие, а някои от тях и за отделни престъпления, а именно пране на пари. "Участниците в тази ОПГ са на различни нива в ТД на НАП София - дирекция "Оперативни проверки"- от инспектори през ръководители екипи до началник-сектор, който е ръководил тази организирана престъпна група", съобщи още Гешев. Той подчерта, че сумите, които са прибирани и са установени в хода на разследването, са между 500 и 5 000 лв. в зависимост от бизнеса на търговеца, както и от това как визуално изглежда конкретният обект. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов заяви, че за него е било много важно елиминирането на тази група. Той припомни, че през 2015г. с решение на МС е създаден Център по противодействие на контрабандата. Целта му е да координира действията на правораздавателните институции и тези, които имат отношение към формиране фиска на страната и създаване на по-добри условия за по-добра събираемост. "Част от служителите на НАП бяха ангажирани с това да получават информация за предстоящи действия на Контрабандния център и чрез посредници да уведомяват заинтересовани лица", каза той. По досъдебното производство са използвани целият набор от СРС. "И това, което ни позволява оперативно-издирвателната дейност, за да фиксираме като доказателства към делото тези моменти, в които служители на НАП предаваха такава информация на заинтересовани лица", каза Спиридонов." - в. "Сега".

Българската реакция по случая "Скрипал" също е сред актуалните теми.

"Напрежението между ЕС и Русия продължава да расте. Връщането у нас за консултации на българския посланик в Москва Бойко Коцев предизвика много политически коментари. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева определи действията на страната ни като нормална дипломатическа практика. Тя коментира темата в Претория, където участва на световна конференция, предаде БНТ. Премиерът се чу с посланик Коцев и посланик Коцев беше извикан в България да обясни на българското правителство ситуацията в Русия по казуса "Скрипал". 19 членки на ЕС експулсираха дипломати от Русия. България не е сред тях на този етап. Но пък доста други, включително България, извикаха посланиците си, но това е нормална дипломатическа практика и няма нищо необичайно в нея." - каза вицепремиерът Захариева." - в. "Труд".

"България в лицето на Бойко Борисов беше солидарна към позицията на Великобритания за Сергей Скрипал. България трябва да има своето политическо решение, това е тема която ще бъде изяснявана. Има решения, които се взимат на най-високо ниво. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Би Ти Ви. "Много европейски държави взеха решение да експулсират руски дипломати, смятам че и България трябва да бъде солидарна с тях, обясни той. - Правителството ще вземе правилното решение, за да покажем съпричастност и солидарност с всичко това, което направиха другите страни в Европа с руските дипломати." "Когато България имаше позиция за терористичния акт в Сарафово, имахме подкрепата от Тереза Мей в качеството й на вътрешен министър", припомни Цветанов. Политикът не се ангажира с категорично мнение дали трябва да експулсираме руски дипломати преди Борисов да обяви решението", допълни той. Цветанов определи срещата на върха Ердоган - ЕС като много позитивна. "Убеден съм, че диалогът ще продължи. Трябва да говорим за това, което ни обединява, след това да чистим различията", заяви заместник-председателят на ГЕРБ." - в. "Стандарт".

"Правителството не е съгласувало с президента решението си за привикване на посланика ни в Русия Бойко Коцев за консултации. Това стана ясно от коментар на Румен Радев по темата току-що. "Решението за отзоваване на посланика ни в Русия е в правомощията на правителството и то трябва да отговори. Това е стъпка, която не е съгласувана с мен", каза държавният глава. Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа и едностранна, каза Радев и напомни, че преди година е поискал от европейските лидери солидарност срещу намесата на Турция във вътрешните работи на България, но не е получил такава. Не така разбирам европейската солидарност, коментира той. Необходими са сериозни доказателства по случая "Скрипал", смята Радев. Запитан дали привикването на посланик Коцев може да повлияе негативно на визитата на руския президент Владимир Путин у нас, Радев заяви: Тези въпроси са към българското правителство. А на въпрос дали България може да предприеме стъпки за изгонването на руския посланик у нас, президентът отговари: "Не мога на гадая". По повод позицията на партньорите в управляващата коалиция, че българската позиция по случая "Скрипал" е балансиран, президентът заяви: И аз мисля така..." - в. "24 часа".

Сред темите с продължение е и скандалът с пропускането на пътници без проверка на летище София.

"Няма да има оставки за гафа на летище София Полицейски началници от среден калибър ще понесат отговорността за скандалния пробив на сигурността на летище София миналата седмица. Наказания на по-високи нива няма да има, стана ясно от думи на министъра на вътрешните работи Валентин Радев във Варна във вторник. Има разследване срещу началника по сигурността на летищата, както и шефа на охраната на столичната аерогара. Те са отстранени от работа. Според Радев така наказанията били стигнали "до най-високата верига". "Това са големите шефове, те са отговорни там, каквото се е случило, както и тези служители под тях, 13 общо", заяви той. На 20 март цяла смяна на Граничната полиция напусна работните си места, в резултат на което 42-ма пътници от Париж влязоха в България без проверка. Обясненията на виновниците бяха комични - един отишъл да пуши, друг да яде, трети до тоалетната. На тяхно място бяха пратени екипи от Варна и Бургас. В Шумен министърът намекна, че отговорност за скандала на летище София следва да се търси и в Министерството на транспорта, защото и то отговаря за сигурността на летището. "Летище София" ЕАД не осъществява функции на паспортно-визов контрол и не носи отговорност за пропуснати проверки на пътниците, съобщи пресцентърът му, цитиран от "Фокус"..." - в. "Сега".

Вестниците проследяват и случая с изоставените коне в Осоговската планина.

"Във връзка с подаден сигнал за коне, бедстващи в Осоговската планина, по заповед на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската Агенция по Безопасност на Храните, комисия от експерти от Централното управление на агенцията извършва щателна документална и физическа проверка на обстоятелствата, довели до свободното придвижване на животните до местността Бек бунар под връх Руен. Това съобщиха от БАБХ. Конете се намират на открито, при неблагоприятни атмосферни условия и в тежко физическо състояние, довело до смъртта на някои от тях. Чрез сканиране на индивидуалната маркировка са установени собствениците на еднокопитните. Комисията проверява състоянието на животновъдните обекти, от които произхождат конете, тяхното съответствие с нормативните изисквания и степента на официален контрол, който е упражняван в тези обекти от Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил. С оглед да се изключи разпространението на невярна и манипулираща информация, обществеността ще бъде уведомена своевременно за всички констатации от извършената проверка. При установени неправомерни действия или бездействие от страна на служители на Агенцията и нейното териториално поделение в град Кюстендил, те ще бъдат отстранени от работа до приключване на образуваното дисциплинарно производство." - в. "24 часа".

"Собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина Петър Пищалов обвини други хора за смъртта на животните. Той бе разпитан от разследващите полицаи в Областната дирекция на МВР в Кюстендил, съобщи "Дарик". "Виновни са хората, които са намерили преди повече от един месец конете ми и не са ми подали сигнал, а са ги свалили 2 км по-ниско в планината, където е само сняг и няма никаква храна. През това време те не са качили никаква храна на конете ми. Как може да си правиш реклама със смъртта на животните. Ако Петър Пищалов е виновен за всичко и съм препъникамъкът на земеделието в България, убийте ме", заяви пред "Дарик" Пищалов. Той потвърди, че конете му са били незаконно в Осоговската планина и това е причината да не подаде сигнал към институциите, когато са изчезнали преди месец и половина. "Радвам се, че конете вече са под пряк мой контрол. В момента там намерих 26 живи коне, както и 3 мъртви коня. Не знам обаче къде са другите коне, аз имам около 70 коня. Другите може и да са под снега мъртви или на някое друго място в планината", каза Пищалов. Той обясни, че при първа възможност ще се опита да свали в по-ниската част конете. В момента те укрепват, като ще бъдат свалени, когато атмосферните условия позволят. Пищалов е пренощувал две нощи при тях. В понеделник прокуратурата се самосезира да проверява спешно случая и екип на областната дирекция на агенцията по безопасност на храните обявиха, че отива при конете веднага. Днес главният прокурор Сотир Цацаров изрази мнение, че зоополицията първа е трябвало да реагира за бедстващите коне." - в. "Дневник".