"24 часа"

12 сигурни за министри, поне три жени

Поне три жени, етнически турчин, човек от старата десница и един от "Атака" - на тази формула трябва да отговаря кабинетът "Борисов 3", твърдят запознати с хода на преговорите.

Борисов и Цветанов са запознали президента с "тежките преговори" по съставяне на правителство. "Имайки поуки от предишни години, се опитваме в коалиционното споразумение да изчистим всички детайли и да проиграем всички конфликтни ситуации по време на едно управление, за да може то да бъде стабилно в рамките на 4 години", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Труд"

Търсят кой е диктувал на КЕВР цената на газа

Някой отвън е диктувал на Комисията по eнергийно и водно регулиране (КЕВР) какви цени да бъдат определяни за природния газ. Чиновниците са били "мотивирани", докато решавали дали и с колко да поскъпне или да поевтинее синьото гориво. Това са два от основните въпроси пред разследващите от спецзвено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура и агентите от ДАНС, научи "Труд" от свои източници.

"Стандарт"

Арестуваха Куката за рекет

Антимафиоти закопчаха в зрелищна акция в Плевен местния бандит Камен Балбузанов, считан за страшилището на Северозапада. Заедно с него в ареста са Валентин Георгиев-Жълтия и по-малко известен крими герой, който се казва Иво. По-късно се почви версия, че те са задържани след гонка.

В операцията освен служители на ГДБОП участваха и жандармеристи начело с ръководителя на Специализирана прокуратура Иван Гешев и двама наблюдаващи досъдебното производство прокурори.

"Извършват се процесуално-следствени действия на територията на Плевен, насочени към неутрализиране на организирана престъпна група", обявиха от държавното обвинение.

"Монитор"

Лозан Панов притиска съдебни шефове за ВСС

Главата на олигархичния кръг "Агнешките главички" в Темида Лозан Панов беше разкрит, че притиска съдебни шефове заради наближаващите избори за нов състав на Висшия съдебен съвет. Зависимият от енергийния бос Иво Прокопиев и проваления правосъден министър Христо Иванов председател на ВКС бе изловен от агенция "Блиц" при опита му да кадрува неправомерно в изборния процес за нов съвет.

"Сега"

МВР ще спасява ловешката автомобилна индустрия

МВР купува 290 високопроходими автомобила от компанията "Българска автомобилна индустрия" за над 30 млн. лв., става ясно от обявената през март обществена поръчка. Куриозът е, че фирмата, ръководена от бивш управител на Гриша Ганчев, е изместила гиганти като "Мото Пфое". "Н-Ауто София", които внасят "Нисан", "Тойота Тиксим", както и "Киа Моторс България" също са отпаднали от надпреварата по различни причини, става ясно от документацията. Според МВР "Мото Пфое" например са направили грешно изчисление в цената си. Победителят е избран, но не става ясно дали договорът е подписан

"Дума"

Всички тунели по магистралите у нас са за основен ремонт

14 са тунелите в страната, които се нуждаят от основен ремонт. Броят на съоръженията е определен след намесата на Върховната административна прокуратура (ВАП), а също е преструктуриран бюджетът за поддържане на републиканската пътна мрежа. Сред тях са шест съоръжения от трансевропейската мрежа, от които четири са на АМ "Хемус". Това са тунелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемшика" и "Правешки ханове". "Траянови врата" на АМ "Тракия" и "Големо Бучино" на АМ "Люлин" също са в списъка за наложителен основен ремонт. От републиканската пътна мрежа опасните съоръжения са тунелите на пътя между Кулата и Видин, както и на отсечките "Русе - Маказа" и "Гоце Делчев - Девин". "Капитал дейли"

Магистрала "Марица" вкара ДАНС отново в пътната агенция

Прокуратурата и ДАНС за втори път за по-малко от месец влязоха в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). От официалната информация стана ясно единствено, че действието е по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и е свързано с първата отсечка на магистрала "Марица".

От обясненията на прокурор Магдален Маринов пред журналисти се разбра, че той е получил задачата във вторник и ще разследва както голямата поръчка за строителството, така и допълнително дадените 50 млн. лв. за отводняване, а и магистрали по принцип. В първия случай проверката ще е по оста Георги Гергов - Лазар Лазаров, във втория - благоевградската "Агромах", която изпадна в немилост миналата година покрай нецензурна реплика за премиера Борисов и кмета на Симитли. И двете обществени поръчки са стари - от 2011 г. и 2015 г.