Предизборни совалки

"Стандарт":

Престрелка между Бойко и Командира

 

Престрелка между ГЕРБ и Синята коалиция се водеше цял ден вчера. Повод стана желанието на Командира Синята коалиция да излъчи 1/4 от общите мажоритарни кандидати на двете партии.
Лидерите - Бойко Борисов и Иван Костов, си разменяха остри реплики чрез медиите.
Още сутринта десните поканиха Генерала на политически консултации. Писмото обаче изтече в "ефир" по БТА. Мажоритарните кандидати са последното оръжие на БСП и ДПС, пише в документа. Според Командира целта на управляващите била да се раздроби вотът и да не може да се сформира стабилно правителство във време на криза. Затова Синята коалиция предлага на ГЕРБ обединение около независимите кандидати. Само единният опозиционен вот щял да бутне сегашното управление, писаха десните на Генерала.
"Разбира се, че ще отида на преговори, но е грешка да си говорим през медиите", възмути се Бойко Борисов с интервю пред "Всеки ден". Според него, когато това се прави, "винаги има задна мисъл".
Костов и Борисов се разминават в позициите си коя партия на чий кандидат да даде рамо, обясниха хора от двете централи.
Лидерът на ГЕРБ разказа гневно как още във вторник е пратил председателя на партията Цветан Цветанов на среща със Синята коалиция. Затова Борисов недоумяваше защо води този разговор с Командира през медиите в сряда. Той разказа, че сценариите, които Надежда Михайлова, Мартин Димитров и Иван Костов изговорили по сутрешните блокове, не били обсъждани предварително.
"Навсякъде, където те са победили, съм готов да ги подкрепя", категоричен бе Генерала. Логиката на Борисов обаче е, че партиите, които не са спечелили, трябва да подкрепят кандидата на първата политическа сила в съответната община. Генерала е категоричен, че хората дават гласа си за по-силния и няма причина те да пускат бюлетина за този, който е получил по-малка подкрепа. "Когато към големия прибавиш още малко, става още по-голям", отсече Борисов.
Според шефа на СДС Мартин Димитров обаче герберите подценявали факта, че БСП и ДПС ще играят заедно, както ставало през последните 8 г.

 


"Монитор":

 

Ресурсът на ГЕРБ е изчерпан

 

Резултатът, който ГЕРБ постигна на изборите за Европейски парламент, е много близък до максимума, който партията може да има. Това заяви пред "Монитор" вчера социологът Цветозар Томов, директор на агенция "Скала". Според него е утопична представата на формацията, че може да се бори за пълно мнозинство в следващия парламент. Въпреки това обаче Цветозар Томов направи уговорката, че относително точна прогноза за предстоящия на 5 юли вот може да се направи едва след 20-и този месец, когато ще са ясни както пропорционалните, така и мажоритарните листи на различните партии. По думите на социолога обаче при очакваната избирателна активност на вота за Народно събрание, която ще бъде над 3 000 000, резултатът на ГЕРБ ще е с под 30% получена подкрепа. Томов подчерта, че по време на кампанията за Европейски парламент формацията на Цветан Цветанов дори е загубила част от електората си. Това според социолога се дължи на факта, че ГЕРБ не са успели да използват силните си страни. Друга причина, по която партията е изгубила симпатизанти, е, че именно в кампанията за Европарламент формацията не е съумяла да използва достатъчно умело европейската тематика. "Резултатът на ГЕРБ на този евровот при тази активност наистина е близък до максимума на тази партия. И ако не са подвеждащите прогнози на някои колеги, които обявяват един недействителен електорат, формацията нямаше да има тази утопична представа за електората, който може да събере", заключи Томов, който категорично изключи тезата, която предвижда подкрепа от над 1 млн. гласоподаватели в началото на идния месец.

 

"24 часа":

 

 Внучката на Живков отказа да е депутат

 

Жени Живкова излиза от политиката. Внучката на Тодор Живков, която два мандата бе ляв депутат, е помолила още преди 10 дни името й да не се включва в никакви листи. Но самата тя настоя информацията да не се огласява преди евроизборите, за да не донесе негативи на левите.

Първоначално Живкова бе спрягана за мажоритарен кандидат във Враца, но никой член на червеното бюро не го обсъдил с нея. После й предложили да е втора в 24-и МИР в София. Тогава тя отказала окончателно да играе на вота.

Излизането ми от политиката не е от обида, обясни Жени. Цял месец обмисляла отказа си и накрая решила, че не желае повече да е депутат. Призна, че за това надделял изборът на останалите водачи. Но отказа да посочи до кои имена не иска да се запише и нейното.

 

 

"Сега":

 

Пламен Галев влиза в играта за нов парламент

 

Арестантът Пламен Галев вчера бе регистриран за участие в изборите за национален парламент, съобщиха от Районна избирателна комисия Кюстендил. Решението е взето след потвърждение от Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) за проверката на подписите, нужни за регистрацията. Представени са 13 266 валидни подписа. Часове по-рано Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу дупнишките бизнесмени Галев и Ангел Христов. Галев е обвинен за това, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група с участници Ангел Христов, Апостол Чакалов и Владимир Ангелов.

Днес ще стане ясно дали ще отпаднат от изборната надпревара трима варненски общинари, обвинени в трафик на хора, пране на пари и наркоразпространение. Разследването срещу тях е на път да приключи със споразумения и ефективни присъди. Очаква се Веселин Данов и синът му Христо да се признаят за виновни и ако съдът днес одобри споразуменията, ще получат съответно 3 и 1 година затвор. Офертата към третия обвиняем - Иван Славков (ДПС), е да лежи 4 години. Все още не е ясно дали той ще приеме. Защитата му настоява за 3 или 2.6 години.

Данови ще изтърпят присъдата при общ режим в трудово-поправително общежитие, подобно на несебърския наркобос Митьо Очите в началото, който също се споразумя с прокуратурата. Ще им се приспаднат десетте месеца, прекарани в ареста. Това означава, че младият Данов ще излезе на свобода след 2 месеца. Споразуменията ще сложат точка на депутатските им амбиции. Двамата бяха в листата на Обединение на българските патриоти.

 

"24 часа":


Юруков на крачка от избори

 

Бившият лидер на СДС Пламен Юруков е сред 18-те кандидати за участие в изборите на 5 юли за национален парламент. Крайният срок изтече вчера в 19 часа, но до редакционното приключване на броя ЦИК не се бе произнесла по всички молби.

Екипът на Юруков внесе още преди дни заявление да регистрира СДС за самолстоятелно участие във вота, въпреки че по-рано комисията допусна съюза с новия му председател Мартин Димитров като част от Синята коалиция. Първоначално на СДС-Юруков не достигаха необходимият брой гласове, но според говорителя на ЦИК Ралица Негенцова тази неточност в документите е била отстранена. Късно снощи се очакваше комисията да се произнесе по искането.

Според нейни членове това едва ли ще стане, след като Върховният административен съд вече отмени аналогично тяхно решение, с което регистрираха СДС-Юруков за участие в европейските избори. Други обаче смятат, че ЦИК няма законово основание да откаже.

 

 

Пращат евронаблюдатели за изборите

 

"Дневник":

 

ОССЕ праща наблюдатели за изборите

 

Две години и половина след присъединявате си към ЕС България беше приравнена към държави със съмнителни демократични уредби, след като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) реши, че е наложително да изпрати наблюдателна мисия за парламентарните избори на 5 юли. Основният аргумент на организацията за това й решение са притеснения за политическия климат по време на кампанията, която официално се открива в неделя, и опасенията на политически сили и неправителствени организации за купуването на гласове. В мандата на мисията, която има ограничен статут, е записано, че тя ще оценява кампанията, прилагането на новия изборен закон, ситуацията в смесените региони, като ще посещава и секции в изборния ден.

Нейният състав трябва да бъде готов до четвъртък вечерта, стана ясно от обява за набиране на наблюдатели, качена на интернет сайта на организацията. Там е публикуван и докладът на проучвателната мисия, която беше в София между 1 и 4 юни преди гласуването за евродепутати, за да реши дали страната ни трябва да бъде поставена под по-сериозно наблюдение. Според правилата на ОССЕ всяка страна членка е задължена да покани проучвателна мисия, но рядко се стига до последващ мониторинг в развитите демокрации. Изключение в ЕС направи Латвия през 2006 г. заради ограничаване на избирателните права на близо половин милион руско говорящи граждани, недопуснати да гласуват за парламент.

Въпреки че от организацията посочват, че не идват в България заради евентуални нередности в изборния ден на 5 юли, сред проблемите, които експертите отчитат в доклада си, са купуването на гласове и натискът за избор на дадена партия в ромските квартали, районите със смесено население и малките населени места. Според оценката на "Трансперънси интернешънъл" между 16 и 17 на сто от вота на евроизборите е бил контролиран. Говорителят на департамента за изборите в ОССЕ Йенс Хаген Ешенбехер коментира за "Дневник", че купуването на гласове ще бъде едно от нещата, на които мисията ще обърне сериозно внимание.

Това е проблем, който се следи и от Европейската комисия, както напомни преди евроизборите говорителят й Марк Грей.

ОССЕ посочва също, че промяната на изборния закон от управляващите два месеца преди вота е в разрез с добрите международни практики. В доклада са отбелязани обстоятелствата около регистрацията на "Синята коалиция", които поставят въпроса за безпристрастността на ЦИК. Посочено е обаче, че като цяло комисията е надеждна и ефективна. В оценката на проучвателната мисия като притеснителен е оценен фактът, че сред независимите мажоритарни кандидати може да има четирима, обвинени в престъпления, а биха могли да получат имунитет. В сряда като мажоритарен кандидат в Кюстендил се регистрира Пламен Галев, един от двамата "владетели на Дупница". Проблем при мажоритарния вот е и различният брой гласове, с които се избира депутат в различните избирателни райони.

Социалистите казаха, че посрещат решението на ОССЕ без притеснение, защото БСП не била партия, която купува гласове. От ДПС пък предположиха, че мисията вероятно е провокирана основно от поведението на партии вдясно, които "очевидно поставят ситуацията в България на нивото на неразвитите страни". Подобно беше мнението на зам.-председателя на ЛИДЕР Мария Пиргова, която коментира, че "някой предава неправилни сигнали за България".

 

 

 Кабинетът се похвали с успехите, премълча провалите


"Дневник":


Правителството: Почти построихме рая

 

Безработицата в България за последните четири години рязко намаля, хората живеят по-добре, страната се радва на икономическа и финансова стабилност, социални облаги и по-модерна инфраструктура. Така описа постигнатото от правителството премиерът Сергей Станишев. По думите му е много показателно, че през мандата само преките чужди инвестиции са достигнали 24 млрд. евро, а над 300 хил. души са намерили работа.

"По време на управлението ни постигнахме много повече, отколкото можехме да се надяваме и да обещаем", заяви Станишев. Все пак той призна и неуспехи в две области - правосъдието и борбата с корупцията. "Битката за радикална промяна отнема огромно количество енергия и усилия и на обществото, и на правителството, а ефектите не идват незабавно", обясни премиерът и добави: "Аз лично и правителството сме показали абсолютна нетърпимост към дори намеци за корупция. В това число е имало и освобождаване на министри само заради обществено мнение с обвинения, които не се доказаха."

"Благодарение на взетите от нас мерки българите не усетиха толкова силно кризата, както това се случи в останалите страни от ЕС", каза още Станишев. По думите му българите в момента са много по-добре защитени от румънците и исландците. "Далеч съм от мисълта, че всичко е наред и че живеем най-добре от всички европейци, но смятам, че създадохме добра основа за следващия кабинет", обясни Станишев. "В областта на еврофондовете овладяхме кризата, но предстои същинската работа", каза вицепремиерът Даниел Вълчев. Колегата му Меглена Плугчиева отчете, че са сключени договори за 3.049 млрд. лв. от еврофондовете и управляващите са оставили на следващия кабинет "не проблеми, а напредък". Според вицепремиера Ивайло Калфин основен риск пред икономиката остава дефицитът по текущата сметка. Според него той се дължи на вноса на инвестиционни стоки като машини и съоръжения през последните години, които тепърва ще дадат своя принос за развитие на стопанството. Вицепремиерът Емел Етем се похвали с изграждането на тел. 112 и с неработещия още център за аерокосмическо наблюдение.

Станишев заяви, че очаква опозицията веднага да опровергае постиженията.

 

 

15 българи щели да пътуват с фаталния полет на "Ер Франс"

 


"24 часа":

 15 българи изпускат на косъм самолета ковчег

 

15 българи се спасили по чудо, като се отказали в последния момент да пътуват със самолета на “Ер Франс” от Рио де Жанейро за Париж, паднал в Атлантическия океан на 1 юни.

Това сподели вчера пред “24 часа” един от щастливците - доц. д-р Димитър Тошев, преподавател в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София.

Други шестима нашенци пък излетели по същия маршрут и също с “Ер Франс”, но два часа преди фаталния полет, съобщи Нова телевизия.

“Група български специалисти бяхме в Бразилия на международен конгрес за язовири. 15 души излетяхме от град Игуасу за Рио, откъдето трябваше да хванем връзката за Париж. Имаше обаче мъгла и вътрешният полет бе отложен. Така пристигнахме в Рио със закъснение, което в крайна сметка ни спаси живота”, каза пред “24 часа” Тошев.

В Рио групата първоначално искала да хване оказалия се фатален полет 447 на “Ер Франс”. Места за всички обаче нямало. Тогава българите решили да не се разделят и да излетят на другия ден.

“Почивахме си в хотелските стаи, когато Си Ен Ен започна извънредно предаване за трагедията. Без съмнение оттук нататък ще празнувам 1 юни като свой втори рожден ден”, категоричен е Тошев.

Другата група от шестима български щастливци била във въздуха, когато машината “Еърбъс” паднала в Атлантика, съобщи Нова телевизия. “Хванахме самолета от Париж за София по обяд. Чак когато се върнахме в България, започнаха да ми звънят познати, които знаеха, че се връщам от Бразилия и са чули какво е станало”, споделил инж. Мирослав Вучков. Преди трагедията той се ядосвал заедно с останалите, че няма да пътува със следващия самолет, защото той бил по-нов и хубав. “Изобщо не подозирахме какъв късмет сме извадили, че сме точно с този полет”, казва Вучков. Според него по време на полета му около екватора имало много силна турбуленция.