Темида

 

"Стандарт":

Шефът на съобщенията на съд за 500 000 лв.

 

Шефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков отива на съд. Той е обвинен, че не е изпълнил разпореждане на прокуратурата да спре излъчването на радио "Мелъди" на честота 93,9 MHz. С това радио К2 на Илияна Беновска, което е законният притежател на програмната и ефирна лицензия за честотата, е било ощетено с близо половин милион лева.
Божков е обвинен за неизпълнение на служебните си задължения, от което са произтекли особено големи щети. Според Наказателния кодекс го заплашват от 1 до 8 години затвор.

 

"Стандарт":

Убиецът на Роди до живот в килия

 

"Изрод, убиец, иди убивай сега", чуха се гневни викове в препълнената вчера съдебна зала на финала на мегаделото за жестоката екзекуция на студентката Радостина. Състав на Варненски окръжен съд с председател Даниела Костова постанови доживотен затвор за единствения обвинен в убийството Георги Цветанов. Както беше притаила дъх залата, така и започна бурно да ръкопляска за решението на магистратите. Зачернената майка на момичето - Таня Евтимова, се поклони пред тях, а после рухна обляна в сълзи на стола.

 

 

Съдии се жалват на Европа от Цветанов

 


"Труд":

Съдиите ще се оплакват в Европа от Цветанов

 

Съюзът на съдиите уведомява Бойко Борисов и представителството на Европейската комисия у нас, че ще сигнализира европейските институции и международната съдийска общност за поредните изявления на министър Цветанов.

Абсурдно е полицията да се превръща в коректив на дейността на съда, заяват съдиите. Те казват, че ще поискат експертиза за независимостта на съдебната власт в България от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, от Консултативния съвет на европейските съдии и от Международната асоциация на съдиите.

 

 

АЕЦ "Козлодуй"

 


"24 часа":

2 млрд. отивали на вятъра при спиране на "Белене"


Между 1,5 и 2 млрд. евро ще потънат в "Белене", ако проектът бъде прекратен, стана ясно вчера от думите на енергийния министър Трайчо Трайков. По искане на Синята коалиция той отговори на депутатски въпроси за бъдещата централа. 1 млрд. са вече заровени в площадката, останалите щели да са от неустойки по дела с руснаците.

Трайков обясни, че в момента се разглежда схема, при която руската страна дава 2 млрд. евро, с които проектът се финансира до избора на стратегически инвеститор. Това щяло да се случи след година. Срещу това Русия ще получи дял, който след това ще продаде. На въпрос, ако не се намери инвеститор, дали мажоритарният ни дял ще остане, Трайков отвърна: "Ами ако Луната падне?"

 

 

Криминално

 

"Труд":

ДДС афера сее смърт в Търново


Бизнесдамата Анелия Милкова (42 г.), която миналата седмица бе задържана заедно с данъчни, бе открита обесена вчера в следствения арест. На 19 февруари пък в дома си бе открит мъртъв 57-годишният шеф на отдел "Логистика" на НАП в града Владимир Найденов.

Около 10,30 ч вчера надзиратели се натъкнали на трупа на Анелия Милкова. Безжизненото й тяло висяло на връзки от анцуга й. Часове наред продължи огледът на тялото. Около 11 ч за инцидента е била уведомена шефката на Апелативната прокуратура в старата столица Аня Димова. Тя незабавно пък докладвала на главния прокурор Борис Велчев.

 

Статистика

 


"24 часа":


17:00 е час пик за смъртта


Между 4 и 6 следобед най-често загиват хора в София. По това време те се прибират от работа, уморени са и не внимават какво правят. Това е заключение от статистиката на КАТ в столицата. Денят, в който стават най-много катастрофи за миналата година, е бил петък. Но за 2008-а кобен ден е четвъртъкът.

 

 

Провокация

 

 

"Труд":

Юзеиров с червен фес в следствието


Поредна демонстративна провокация спретнаха скандалните братя Али и Юзеир Юзеирови.

В следствената служба на Търговище Юзеир се появил с червен фес на главата. Братята бяха извикани да им бъдат предявени материалите за разследването срещу тях. Свидетели на демонстрацията са станали служители на полицията и следствието.

Както "Труд" писа, срещу братята са повдигнати три обвинения. Първото е за учредяването на "Мюсюлмандемократичния съюз". Второто е за хулиганство - за построяването на паметника на незнайния турски воин. Третото е за провеждането на незаконно учредително събрание на партията.

 

 

Любопитно

 


"Новинар":


Дядо се оплака от дискриминация, не му дават безплатна виагра

 

"Сексуалната активност е белег на личното достойнство". С този мотив възрастен мъж се обърнал за помощ към Комисията за защита от дискриминация. За да не бъде третиран по различен начин, 70-годишният жалбоподател поискал ползваната от него виагра да бъде плащана от Здравната каса.

Това е само една от десетките абсурдни жалби, които получават в комисията за защита от дискриминация, стана ясно по време на семинар във Велинград, посветен на борбата с неравното третиране на хората.