24 часа

3 банки и застрахователи ударени от компютъра на Кристиян

База данни на поне 3 банки и няколко застрахователни дружества са открили разследващите в служебния компютър на Кристиян Бойков, обвинен за хакването на НАП, научи "24 часа". Компаниите не са имали договор с фирмата за киберсигурност, в която работи 20-годишният мъж - TAD Group. Затова зам.-главният прокурор Иван Гешев посочи, че Бойков е "оръдие и маша", а основната дейност на фирмата е киберрекет на компании. При атаката срещу 2 от банките бил използван същият метод, като при хакването на НАП - SQL инжекция. При нея, вместо да се вкарат данни, се подава команда, за да се получи достъп до определена информация.

Любопитен детайл е, че при атаката срещу едно от застрахователните дружества е използван методът крос-сайт скриптинг (XSS). При него се вкарва JavaScript код директно в приложението, без той да бъде валидиран. Когато жертвата отвори съответната страница, кодът дава възможност на атакуващия да се сдобие с чувствителни бисквитки и други данни. С такава атака фирмата TAD Group, в която Кристиян работи, е открила уязвимост в голям доставчик на мейл услуги, с който не е имала договор.

Труд

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг - джендъри на плажа

Слабият сезон подмина проститутките на Север. По курортите има доста по-малко семейства с деца, но младежката публика е налице, а точно тези клиенти най-често търсят платена любов. Заради солидните намаления на пакетните почивки още от юни част от хотелите в Златни пясъци са претъпкани с млади чужденци - фенове на т.нар. АСО-туризъм /алкохол, секс, опиати/. Има избор, предлагането е в широк диапазон за всеки вкус и джоб.

На Златните обикновено жриците работят в еротични клубове с консумация. Тарифата е около 100 лв. за сеанс, а за цяла нощ скача тройно и четворно според уговорката. В най-елитните хотели пък важи по-дискретна практика - гостите си поръчват момичета по каталог срещу цена по договаряне, която може да достигне 500-600 лв. 10 пъти по-евтини са услугите в т.нар. масажни студия в града, а на дъното по цени са магистралките. Наредените по шосето за Бургас край Приселци и стария път за София до Побити камъни жрици искат по 30 лв. за сеанс, а френската любов върви с 5 лв. по-малко.

Монитор

Гласуваме с машини и на изборите за НС

С машини няма да се гласува само на местните избори, а на тези за НС, ЕП и президент ще се запази този тип подаване на вот. Това стана ясно на заседание на правната комисия в НС, която разгледа на второ четене промените в Изборния кодекс, които предвиждаха отмяна на машинния вот както за местни, така и за парламентарни избори по предложение на ГЕРБ, ОП и "Воля". Така след първоначалното приемане на поправките машинното гласуване вероятно ще бъде реабилитирано за парламентарните избори при окончателното гласуване в пленарната зала тази седмица.

От ДПС оттеглиха предложенията си, които предвиждаха въвеждането на машинно броене на гласовете, както и устройствата за гласуване да са собственост на МС, вместо да се наемат, а софтуера за тях да бъде изработен от "Информационно обслужване", като заявиха, че ще ги внесат отново след местния вот в края на октомври, за да се проведе широка дискусия преди следващите избори.

Стандарт

ЦИК предлага 100 лв. за член на секционна комисия

Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага на управляващите да бъде увеличено възнаграждението на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК). Това стана ясно от думите на председателя на комисията Стефка Стоева, цитирана от БГНЕС.

"Вече сме обсъдили 5 принципни решения, които сме изпратили за съгласуване. В тях сме предложили по-високи възнаграждения на членовете на секционните избирателни комисии - 95-100 лв. на председател за първия тур. Досегашните възнаграждения остават за втория тур, който по принцип е по-лек. Отделено сме предложили и възнаграждение за участие на членовете в обучение, за да могат да пътуват до мястото, където то се провежда", коментира Стоева пред журналисти по време на кръгла маса, посветена на подготовката на ЦИК за местните избори.

Така, ако държавата увеличи парите на членовете на СИК, те ще получават между 150 и 160 лв. общо от двата тура. В момента членовете на СИК вземат малко над 50 лв.

Сега

ГЕРБ и "Обединени патриоти" са пред челен сблъсък за Пловдив

Управляващата коалиция е пред челен сблъсък в битката за кметския стол в Пловдив. В момента в ГЕРБ текат номинации за кандидатура, като прогнозите са, че ще бъде издигнат областния управител Здравко Димитров. Успоредно с това ВМРО съобщи, че ще подкрепи депутата от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов. Той е неизменен участник в кметското състезание от 2003 г. насам, като веднъж победи - през 2007 г., когато бе подкрепен от ГЕРБ, заедно с националистически и други формации.

Сега обща кандидатура зад него е единствено в сферата на теорията. Самият Атанасов заяви днес, че се надява на широка патриотична подкрепа. От НФСБ оцениха високо кандидатурата му, но и уточниха, че разговори за него в рамките на националистическата коалиция засега не са водени. Мнението на "Атака" към момента е неясно.

Капитал дейли

Най-големите компании за горива: Година на петролни взривове

Година на раздорите и сблъсъците. При горивата те се случиха по няколко оси през 2018. Между големи и големи. Между големи и малки. И класическото - между компаниите от бизнеса с горива и всички останали.

В момента браншът е в очакване на новата наредба към новия секторен Закон за горивата, както и дали тя изобщо в крайна сметка ще стане факт. Не е ясно и как чисто технически ще се изпълни новото изискване към веригите бензиностанции в касовата бележка да е посочен брутният марж. Както и ще оскъпи ли тол-системата горивата с 3-4 стотинки.

Дума

Радев наложи вето на договорите за F-16

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България не мога да остана безучастен към процесите на модернизиране на Българската армия. Приетият Закон за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, трябваше да бъде успешен финал на усилията и проведените преговори по този въпрос, пише президентът в мотивите към ветото.